Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ВМА разширява екипите за трансплантация

[post-views]
ВМА разширява екипите за трансплантация

1-VMAОще три имена в „Дървото на живота“
Военномедицинската академия (ВМА) отбеляза Европейския ден на донорството. Тази година „Дървото на живота” в памет на донорите бе допълнено с имената на трима души, дали през 2019 г. шанс за втори живот на пациенти във ВМА.
На събитието присъстваха представители на Министерство на здравеопазването, ИА „Медицински надзор”, пилотите от 16-та транспортна авиогрупа „Враждебна”, които са неизменна част от редица донорски ситуации; представители на най-голямата мото организация в България „Sofia Riders” – партньори на ВМА в информационната кампания за насърчаване на донорството и безвъзмездното кръводаряване; както и пациенти, трансплантирани във ВМА.
Това е ден, в който да изкажем своята признателност и да направим поклон пред всички близки, които в периода на най-голяма мъка успяха да прозрат колко важен е този процес и да дадат своето съгласие за даряване на органите, заяви в приветствието си началникът на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски,  д.м.н., FACS и изказа благодарност към всички участници в процеса за насърчаване на донорството. 
Тази година се извършиха някои кардинални промени в организацията на донорството. Използвам случая да благодаря на Министерство на здравеопазването, които предприеха мерки за преобразуване на Агенцията по трансплантации с по-ясни правила по отношение на донорския и трансплантационния процес, както и за усилията им за изработване на нова наредба за трансплантация, отбеляза той и добави, че в тази връзка във ВМА са направени няколко съществени неща: Отделихме повече от милион и половина от бюджета си, за да реновираме операционните зали, в които се случва това чудо – в момента те са последна дума на технологиите, най-модерните в България. Разширихме трансплантационните екипи – вече не една, а две клиники участват в реализирането на донорските ситуации и на трансплантационния процес.
Благодаря за подкрепата на правителството и политическото ръководство на Министерство на отбраната, които гледат много благосклонно на този процес, подчерта още генерал-майор професор Мутафчийски.
Големи благодарности към хората, които вземат тежките решения. Ако не бяха те, аз нямаше да съм тук. Преди 12 години ми оставаха само 28 дни живот, но благодарение на тези хора и на екипите, сега съм тук сред вас. Нека заедно се помолим на Господ да ни помага на всички, заяви червената легенда Джони Велинов (на снимката).                      

Най-ново

Единична публикация

Избрани