Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Всеобща стачка блокира Каталуния- МВнР предупреди да не се пътува до Барселона

[post-views]

catalunia protestМВнР посъветва българските граждани да не пътуват до Каталуния. От ведомството предупредиха живеещите там и туристите да избягват основните забележителности, заради опасността от нови размирици. Генералното ни консулство в Барселона и посолството в Мадрид следят ситуацията отблизо и при необходимост са готови да окажат съдействие.

След 4 денонощия на масови протести и насилие заради издадената в понеделник присъда срещу каталунските сепаратистки лидери, автономната област беше блокирана и от всеобща стачка.

Напрежението в Барселона отново ескалира, а основни действащи лица са представители на крайната десница и радикалните сепаратисти. Един мъж пострада сериозно при сблъсък между двете групи. Отново остро се конфронтираха силите на местната полиция и поддръжниците на независимостта, а ключовите площади и основните булеварди на каталунската столица останаха затворени в продължение на часове. Задържани бяха повече от 11 души в Жирона, Тарагона и Барселона.

Междувременно регионалната власт се готви за нов референдум, а намиращият се в изгнание бивш премиер се изправи пред белгийското правосъдие. Карлес Пучдемон доброволно се яви в съда, след като Мадрид възобнови международната заповед за ареста му и поиска екстрадиция. Магистратите обаче решиха, че нямат причина да го задържат. Запазва се единствено действащата забрана Пучдемон да напуска страната.

Най-ново

Виж още

Избрани