Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай показа конструкция на бойна летяща чиния

[post-views]
Китай показа конструкция на бойна летяща чиния

Kitai-bojna_letqstta_chiniqНа неотдавнашно изложение за вертолети в Китай PLA и корпорацията за авиационна индустрия в Китай показаха макет на бъдещ дисколет, който удивително наподобява летяща чиния. Устройството получи звучното име „Голямата бяла акула“ заради особения си външен вид. Според непотвър-дени данни настоящият модел вече е изграден и се тества. Както гласи официалното описание, Голямата бяла акула е хеликоптер, но с много иновативни решения.

Например тя е построена според популярната концепция за „летящо крило“, но тук за първи път е приложен революционният дизайн на лопатките на витлото. Дисколетът е презентиран като машина с високи летателни качества и е пряко противопоставена на такива лидери в индустрията като американските бойни вертолети АН-64 Apache, СН-53 Sea Stallion и руските Ка-52 и Ми-26.

Експертите са скептично настроени към новия дисколет, но имайте предвид, че китайските авиатори и инженери са имали повече от половин век, за да разрешат онези проблеми, с които американците не са се справяли наведнъж. Говорим за проекта Avrocar, който беше закрит през 1961 година. Дисколетите бяха изключително трудни за управление машини, когато бяха в състояние да се издигнат във въздуха. Нито една от заявените характеристики не е била постигната и идеята е била просто забравена, за да бъде възродена от китайците.

Източник: в.“Монитор“

Най-ново

Единична публикация

Избрани