Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Клетва на бъдещи лидери в обществото

[post-views]
Клетва на бъдещи лидери в обществото

163-ма курсанти от Националния военен университет се заклеха под погледа на премиера Борисов и на военния министър Каракачанов

DSC00915„Тук обучаваме не само командири за армията, но и хора, които се подготвят да бъдат лидери. От тези млади хора се очаква не само да са добри командири, но да бъдат пример за подражание в цялото българско общество“. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов при тържественото полагане на военна клетва от курсантите-първокурсници в Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ във Велико Търново. Той благодари на родителите, възпитали младежите, които се посвещават на военното дело. „Всеки български гражданин, който е целунал знамето, полагайки своята военна клетва, помни този ден до края на живота си. Това не е формален акт от военния ритуал, а обричане в служба на България“, каза още министър Каракачанов.
На плаца пред паметника на Васил Левски клетва положиха 163-ма курсанти от 146-ия випуск на НВУ. Те се обучават в 19 военни специализации в трите факултета на университета в градовете Велико Търново, Долна Митрополия и Шумен. През тази година в Националния военен университет се обучават общо 729 курсанти. Университетът разкрива нова военна специализация – „Артилерийско инструментално разузнаване” с гражданска специалност „Геодезия”. Курсантите по тази специализация се обучават във факултет „Артилерия, ПВО и КИС” съвместно с Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. 
Тържеството в НВУ бе уважено и от министър-председателя Бойко Борисов. В своето приветствие той си спомни с носталгия времето, когато е полагал клетва и каза, че тогава е завиждал на ония, които са били на трибуната, но днес с удоволствие би си разменил мястото с курсантите. „Няма по-хубаво от младостта, силата, дръзновението и ви поздравявам с избора, който сте направили“, каза Бойко Борисов на курсантите. Министър-председателят съобщи, че правителството е отпуснало 16 милиона лева за ремонт на сградите на НВУ, за да могат младите хора да учат и да се подготвят в по-добри условия.DSC00751
От името на началника на отбраната, курсантите, положили военна клетва, бяха поздравени и от заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов. „Учете, образовайте се, калявайте воля и характер, преодолявайте трудностите, за да бъдете гръбнакът на Българската армия в съвременната предизвикателна среда на сигурност“, им пожела той. С приветствие към курсантите се обърна и началникът на НВУ полковник Иван Маламов. 
На клетвата присъстваха и председателят на Комисията по отбрана на Народното събрание Константин Попов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, съветникът на президента по сигурността и отбраната Илия Милушев, директори на дирекции от Министерство на отбраната, командири на военни формирования, директорът на Областна дирекция на МВР – Велико Търново старши комисар Димитър Машов, много родители и близки на курсантите, както и над 1000 ученици от средни училища от областите Габрово, Русе, Разград и Велико Търново.
11 октомври 2019 г. бе и Ден на отворени врати в Националния военен университет „Васил Левски”. На строевия плац бе направен показ на въоръжение и бойна техника, демонстрации на специализиран ръкопашен бой, действия на пеши патрул при попадане в засада и задържане на терорист. Всеобщо възхищение предизвикаха курсантите, които демонстрираха строеви хватки и движения с оръжие.
Военните готвачи бяха приготвили традиционната боб-чорба, която бе високо оценена както от министър Красимир Каракачанов, така и от екипа на в. „Българска армия“. 
След клетвата министър Каракачанов бе помолен от журналистите да коментира неизпълненият с 30% план-прием в НВУ. Той отговори, че в продължение на 30 години на воинската професия се е гледало пренебрежително и това отношение не може да се възстанови за година-две. „Липсата на адекватно заплащане и на добри условия на труд, както и други проблеми, водеха години наред до незаинтересованост към професията на военнослужещия. Тази тенденция се обръща. През миналата година приетите кандидати да служат в армията са повече от напусналите. Некомплектът в армията намаля с 200 човека в сравнение с миналата година“, каза Каракачанов.
При посещението си във Велико Търново министърът на отбраната награди с юбилеен медал „100 години Първа световна война“ ветерани и общественици от града.

DSC00803Униформите – една възстановена традиция
Курсантите от НВУ положиха клетва облечени в новите си парадни униформи. „Ние решихме да възстановим традицията, за да може тези млади момичета и момчета, които са избрали професията на командира, да имат самочувствие от първия ден, в който влизат във висшето военно училище“ – така министър Каракачанов коментира новите униформи. Още от времето на Третото българско царство червената фуражка и белия колан са отличавали курсантите от офицерите и сержантите в българската армия. След 2002 г. обаче по необясними причини парадната униформа на възпитаниците на НВУ е променена и става същата като тази на офицерите. 
В навечерието на студентския празник през декември 2017 г. група курсанти от НВУ посещават Народното събрание и Министерството на отбраната и искат да бъде върната старата синя униформа. Искането е посрещнато с разбиране от министър Красимир Каракачанов. Разработването на новите униформи, съдържащи традиционните елементи и цветове, отнема близо две години. Те отново са сини, но имат нов силует и са изработени от нова материя. Дизайнът е дело на заместник-началникът на НВУ полковник Евгени Пенчев. Помагал му е капитан Ивелин Тодоров. Униформите са ушите от фирмата на Министерството на отбраната „Интендантско обслужване“. Техен прототип е бил представен първо пред президента Румен Радев и пред Комисията по отбрана в Народното събрание. Предстои към така възстановената традиционна униформа да бъдат добавени бял колан и официален кортик. С тях курсантите ще излизат в градски отпуск и ще се появяват на тържествени събития. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани