Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лекари от Скопие учат авиомедицина у нас

[post-views]

Военни медици от македонския Военномедицински център на армията се обучаваха във ВМА

4_VMA_mac_lekari_1Една нова инициатива от Плана за двустранно военно сътрудничество на военните министерства на България и Северна Македония приключи успешно. Така четирима военни лекари от Военномедицинския център на МО на Република Северна Македония преминаха двуседмичен курс по авиационна медицина във ВМА. Те бяха въведени в основите на авиационната медицина като мултидисциплинарна специалност от специалистите от ВМА, начело с проф. д-р Любомир Алексиев. 
Авиационната медицина отчита спецификите за хората в атмосферата. Влиянието є и върху пилотите, и върху техническия персонал, както и върху пасажерите в самолета. Естествен беше интересът на македонските медици към работата и действието на хипо- и хипербарните барокамери на ВМА, както и към изследванията със стола на Барани и към посещението им в 16-та транспортната авиационна група „Враждебна”. 
Най-много въпроси са задавали за изискванията ни за годност на кандидатите за военна служба, за нашите медицински стандарти за годност на военните летци, особено на тези на изтребителите. Тримата от тях са за пръв път у нас за обучение по медицина във ВМА. Те самите имат идея в бъдеще да се обучават македонски студенти за военни лекари в МУ във Варна.2_VMA_mac_lekari
Във „Враждебна” курсистите се запознаха с авиационна техника и със симулатори за обучение. „Наживо” се демонстрира медицинска евакуация в наземно базиран нов многофункционален транспортен самолет С-27 J Спартан и неговите възможности за всякакъв вид транспортиране на хора, товари и особено – да се запознаят с възможностите му за авиомедицинска евакуация на болни и пострадали. Представители на авиационната група и инженерите на самолета представиха възможностите му – скорост на полета, обем на товарната кабина, функционалното є разпределение. А лекари от структурите на военно-медицинския отряд за бързо реагиране запознаха гостите с промените в организма на такава височина, със специфичните нужди от кислород на болните или пострадали хора, от шумозащита.
През цялото време на курсистите домакинстваше д-р Камен Ненов, началник на отделение „Авиационна медицина и човешки фактор” в Научно-приложния център по военномедицинска експертиза, авиационна и морска медицина. Беше разказано за успешното сътрудничество между екипите на ВМА и ВВС при животоспасяващи акции при трансплантиране.  
За вестник „Българска армия” курсистите и проф. д-р Любомир Алексиев споделиха опита от първата стъпка на такова сътрудничество.

Курсистите 

Полк. д-р Георги Спасовски е ръководител на групата, специалист по медицина на труда, председател на военна въздухоплавна комисия, през 2014-а г. е завършил курс по авиационна медицина и специализирал в Ескишехир, военната болница с център в Турция, където се извършва прегледът на пилотите от цялата турска армия и в съответната военна катедра в Анкара, където се обработва документацията от прегледите. Затова този курс е опреснителен за него. Участвал е в мисия в Босна. Работил с българските колеги там. Той сподели:
Курсът е с много информация и много добре структуриран, имаше покритие на много и различни страни от нашата работа. Благодаря преди всико за гостоприемството, за добрата организация, благодарение най-вече на грижата на д-р Ненов. Много ценна е за нас тази възможност да вземем опита на нашите колеги от ВМА. Акцентът в нашия интерес е в „отсяването” на годните от негодните за военна служба. Надяваме се да има и следваща за останалите колеги от нашия център, които са офталмолог, уши-нос и гърло, психиатър и психолог, за да сме подготвени – целия ни тим, който дава оценка за годност. Особено важно е това за приема на пилоти. От своя страна, ние можем да покажем опита си в центъра за обучение на парамедици, създаден преди 15 г. В него досега са се обучили и парамедици от Хърватска и Албания, от Сърбия и Черна гора. 
Полк. д-р Александър Кофкаровски, специалист по вътрешни болести. Двамата с полк. Спасовски са с над 30-годишен стаж като военни лекари. Като млад лекар е служил в авиобазата в Батайница в Белград към югославската народна армия. Той е специализирал в Скопие, работил отново в Белград и после в Скопие. Той споделя, че за тях е важен опитът ни в експертизата и възможностите за развитието й у нас. Смята за важни проекти, по които да търсим съвместно участие.
Майор д-р Сузана Минева, невролог от военномедицинската комисия, която извършва експертиза за способности за прием в македонската армия. Служила 6 м. в мисия в Сараево. За нея курсът е много полезен и като опит на страна член на НАТО. Мисли за обучението като първа, но не последна стъпка.
Майор д-р Йордан Соломанов, радиолог, завършил освен медицина и курс по парашутизъм и с парашутни скокове зад гърба си. Служил е и в специалните сили на армията, в мисия в Сараево. Споделя, че най-полезна му е била информацията за медицинското освидетелстване на пилотите, как се извършва селекцията им за годност, за шестмесечните и годишните им прегледи. Интересува го и подготовката на техническия персонал. Надява се наученото да приложат и в техния център.  

Проф. д-р Любомир Алексиев: Очаквам развитие в нашата област

Това е признание за нашата школа по авиационна медицина, която за съжаление е единствена в България. И все пак успяхме в тези години, когато тази наука беше оставена на втори план и неглижирана. Но сега успяхме да видим нашите възможности и  научен потенциал и направихме и една своя равносметка. Оказа се, че имаме и сили, и средства, за да продължи развитието на специалността. 
Специалността авиационна медицина е тясно свързана и с развитието на авиацията ни, която в момента у нас се развива с придобиване на нов изтребител, на нови транспортни самолети, с възраждането на училището в Долна Митрополия. Затова очаквам и сериозен тласък в бъдещото развитие на специалността. И е добре, че връщаме военноавиационната медицина на необходимото й място. Ще е много положително, ако това развитие не остане само във военновъздушната медицина и ВВС, а получи признание и в министерството на транспорта по отношение на гражданската авиация, за да се обучават във ВМА лекари-специализанти и докторанти по авиационна медицина с отношение към гражданската авиация. В това се очертава безкрайно поле за действие.
Що се отнася до колегите-курсисти от Северна Македония, те не бяха неподготвени хора, напротив. Имаха специализация с обучение извън страната. Споделиха с нас, че преподаването в курса е било на ниво, каквото са получавали в други европейски страни. Те изразиха желание и за бъдещи контакти за защита на докторски дисертации      във ВМА. Самите те имат школа с добри резултати за обучение на парамедици и са готови да споделят опита си с нас.
 

Най-ново

Виж още

Избрани