Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Убиецът Полфрийман излезе на свобода, но без паспорт

[post-views]
Убиецът Полфрийман излезе на свобода, но без паспорт

Димитър Илиев

lozan-panov10 съдии искат оставката 
на шефа на ВКС Лозан Панов заради 
„загубено професонално достойнство“ 

Убиецът Джок Полфрийман напусна Специализирания дом за временно настаняване на чужденци в Бусманци и излезе на свобода във вторник вечерта. Той обаче няма паспорт и има забрана да напуска България.
„Не се страхувам за живота си, защото имам голямо доверие на българския народ, който ме е пазили досега. За 12 години всички, които са ме защитавали са българи. Имам голямо доверие на хората тук”, заяви Полфрийман след излизането си от центъра. – „Това беше малко странно. Може би час преди да бъда освободен дойдоха 40 полицаи. Претърсили са ми килията и са ми взели паспорта. Някакъв началник ми каза, че нямам право на паспорт. До колкото знам, не могат да ми забранят това. Малко е нелепо обяснението, че ме спират да напускам страната, защото ако опитам да го използвам на летище София ще има индикации, че имам забрана. Нелепо е обяснението, че ми вземат паспорта, за да не напускам страната”, каза още той.
Джок Полфрийман ще трябва да се явява всяка седмица в районно управление на МВР, докато забраната за напускане на страната не отпадне. Австралиецът ще бъде настанен на адрес. За него важи заповед за напускане на страната, която е от 2011 г., издадена от тогавашния директор на дирекция „Миграция“.
„Паспортът на Джок Полфрийман е при нас. В закона за чужденците е записано, че документите на чужденец могат да бъдат временно отнети, когато има заповед за експусиране”. Това заяви директорът на Дирекция „Миграция“ старши комисар Николай Николов на извънреден брифинг.14 полфрийман
„Към момента е спряно изпълнението на заповедта за експулсиране до отстраняване на пречките”, каза още той.
По време на престоя си 
Полфрийман е допуснал едно нарушение
Той е бил хванат с мобилен телефон с камера, какъвто е забранен. Когато го видели, австралиецът само го счупил. Останали му още 3 телефона, които били позволени – без камера.
„Нямам намерение да напускам България, ще остана при приятели. Искам да работя, за да мога да изплатя кръвнината за убийството на Андрей Монов“, заяви на излизане от Бусманци Джок Полфрийман.
В същото време в сряда, близки на Андрей Монов поискаха възобновяване на делото срещу Джок Полфрийман.  В студиото на Нова тв приятелят на убития студент – Димитър Кръстев, заяви, че искрено се надява решението на съда да бъде отменено, а Полфрийман да се върне в затвора за доизлежаване на присъдата си и да покаже разкаяние да деянието си. „Какво очаквате вие да каже? „Аз наистина се разкайвам“? Това би било порнография! Съжалението е постоянно и се показва непрекъснато”, заяви в отговор адвокатът на австралиеца Калин Ангелов. 
Казусът с Полфрийман продължава да буни коридорите на независимата съдебна власт. В понеделник председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов излезе с обръщение във връзка със случая „Джок Полфрийманя, в което той заяви „България прекрачи границата, отвъд която законността и правото стават жертва на конюнктурния произвол и политическата целесъобразност… Посредствените лидери, които жонглират с най-низките страсти на хората, не са български феномен. Страшното обаче би дошло, когато до тях застанат магистрати, за които „законът“ е това, което на същите лидери им се иска. Затова и се търси правилният човек, който да 
пречупи онези, които все още стриктно спазват законите
или всъщност вече са го намерили. Струва ми се, че съвсем скоро предстои да узнаем.“
Заради тези думи десет от членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет публикуваха остра позиция, подписана от Боян Магдалинчев, Боян Новански, Боряна Димитрова, Даниела Марчева, Красимир Шекерджиев, Драгомир Кояджиков, Севдалин Мавров, Стефан Гроздев, Вероника Имова и Георги Чолаков. В позицията си те индиректно настояват и за оставката на Панов, като го призовават „да поеме своята отговорност от грубото потъпкване на българските закони, професионалния дълг и чест“.
В обръщението си кадровиците осъждат опита на председателя на ВКС да се намеси в работата на колегите си Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова, както и безпрецедентния натиск, който той им оказва във връзка с „правилното“ решаване на делото.  „Случаят „Джок Полфрийман“ не е първият, по който към върховната инстанция на Република България е отправено искане, което е „елементарно от правна гледна точка“, но със сигурност е първото, по което Председател на ВКС се произнася преди състава. И ние считаме, че не бива да се мълчи, когато съдиите са поставени „на колене“ не от кого да е, а от Председателя на съда“, пише в позицията на десетимата членове на Съдийската колегия. Те са категорични, че в обръщението на Панов се съдържат данни не само за нарушаване на етичните норми, които всеки български магистрат трябва да спазва, но и такива на Конституцията. „Считаме, че ангажирането на съдебната институция и ползването й като трибуна за изразяване на лично мнение е недопустимо от председател на който и да било съд, още повече от Председателя на Върховния касационен съд. Призиви и внушения по висящ пред съда спор нарушават независимостта на българските съдии, Конституцията и законите на България, както и етичните норми, действащи за тях. Обръщението на Председателя на Върховния касационен съд към поименно посочените съдии от състава на съда, на които е възложено разглеждането на делото, е безпрецедентна и откровена намеса в тяхната работата. Особено фрапиращо е неприкритото му изявление за бърз и желан изход от делото, което съставлява недопустим опит за влияние“, пишат още кадровиците.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани