Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Брекзит: Имаме сделка!

[post-views]
Брекзит: Имаме сделка!

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви вчера сутринта, че Великобритания и Европейския съюз са постигнали нова сделка за Брекзит, предаде „Ройтерс“. Малко след това редица британски опозиционни партии се обявиха против новата договорка. Това прави неясна съдбата й в британския парламент, който задължително трябва да я одобри.
„Когато има воля, има сделка – имаме я! Тя представлява справедливо и балансирано споразумение за ЕС и за Великобритания и е свидетелство за ангажимента ни да намерим решения. Препоръчвам (на Европейския съвет) да подкрепи тази сделка“, посочи Юнкер.
Британският премиер Борис Джонсън каза: „Имаме страхотна нова сделка, която ни връща контрола. Сега парламентът трябва да довърши Брекзит в събота, така че да можем да се придвижим напред към други приоритети като стандарта на живот, Националната здравна служба, престъпността и околната среда“, подчерта той. Според новия план обаче Северна Ирландия ще бъде третирана различно от останалата част на Обединеното кралство.
В събота трябва да се проведе извънредно заседание на парламента – първата му работна събота от войната за Фолкландските острови през 1982 г. – на което депутатите да гласуват сделката. Преди това тя трябваше да получи и одобрението на лидерите на държавите от ЕС.
Остават обаче възражението на северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП). Тя потвърди, че позицията й за Брекзит не е променена и не може да подкрепи предлаганото от Борис Джонсън и ЕС споразумение. По-рано ДЮП изрази опасения, че новата сделка за Брекзит може да откъсне Северна Ирландия от останалата част на Великобритания, що се отнася до митниците и регулаторния режим. 
Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин каза, че Джонсън е договорил по-лоша сделка за Брекзит от тази на предшественичката му Тереза Мей, която бе три пъти отхвърляна от парламента. Лейбъристите вероятно ще гласуват за втори референдум, ако той бъде добавен към предложената от Джонсън сделка, заяви източник от партията, макар тя да оставя опциите си отворени, докато не стане ясно какво точно ще внесе Джонсън за гласуване в парламента. Според Корбин сделката трябва да бъде отхвърлена и хората отново да гласуват. 
Лидерът на Шотландската национална партия Никола Стърджън обяви, че тя няма да подкрепи сделката в парламента. 
Въпреки възраженията Джонсън изрази увереност, че новото споразумение може да бъде ратифицирано до датата за Брекзит – 31 октомври, заяви негов говорител.

Най-ново

Единична публикация

Избрани