Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Литературният Нобел – две в едно

[post-views]

Двама са отличените с Нобелова награда за литература тази година. Единият е за 2019-а, а другият – заради пропуснатата 2018-а поради секс скандал. Миналата година съпругът на член на Шведската академия, която връчва наградите за литература, беше уличен в изнасилване и в продажба на вътрешна информация за наградите. 
Олга Токарчук, която все пак миналата година грабна международната награда “Букър”, взе и Нобеловата за 2018-а. За тази година нейн носител е Петер Хандке.
Полякинята Олга Токарчук и австрийският писател Петер ХандкеПолякинята Олга Токарчук е автор на романи, разкази, новели, есета и стихове. Тя е 15-та жена-литератор в поредицата на Нобеловите награди “срещу” 100 мъже, нейни носители. Отличена е за “въображението си на разказвач, който с енциклопедична страст представя пресичането на граници като форма на живот.” Писателката е еколог, вегетарианка, интелектуалка, ярка личност и контрапункт в позициите си срещу правителството във Варшава заради консервативните и и националистическите му възгледи. В Полша Токарчук се свързва с поколение писатели, които се опитват да опишат промените в полското общество след падането на Берлинската стена, като отношението към политическото е от периферна гледна точка. Писателката не се вписва в злободневната политическа среда и говори за идеите си чрез литературата, казва за нея Адриана Ковачева, литературовед и преподавател в познанския университет “Адам Мицкевич”. Токарчук определя наградата като много важна и признание за литературата на цяла Централна Европа.
Австрийският писател от словенски произход, на 76 г., Петер Хандке е един от най-влиятелните европейски следвоенни творци. Той обаче предизвиква критики заради речта си на погребението на Слободан Милошевич. И през 2014-а награждаването му с международната награда на името ан Хенрих Ибсен се посреща с протести в Осло. Парадоксално е, че нобелистът тогава призовава Нобеловите награди да бъдат премахнати като ги определя като “фалшива канонизация” в литературата. Сега Хандке получи Нобел за “влиятелната си работа, която с лингвистична находчивост изследва периферията и спецификата на човешкия опит”.
На българския пазар са превеждани много творби и на двамата нобелисти. А Хандке е познат у нас и като драматург, и като съсценарист на филма на Вим Вендерс “Криле на желанието”.
Тази година паричната равностойност на Нобеловата награда от 9 млн.крони е 832 459 евро.

Най-ново

Избрани