Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Новите ни парашути са в топ 3 на света

[post-views]
Новите ни парашути са в топ 3 на света

– Господин бригаден генерал, какво е за вас 18 октомври – Денят на военния парашутист?
– От 1994 г. със заповед на министъра на отбраната 18 октомври е Ден на военния парашутист в Българската армия. Той е наш професионален празник. Но ние, парашутистите, вече приемаме и определяме датата 18 март за наш празник, защото на тази дата е създадена Парашутната дружина. Всъщност това е началото на днешните Сили за специални операции на Българската армия. А 18 октомври действително остава като професионален празник. Датата е свързана с първия боен ден на Парашутната дружина, но поради факта, че това е един много тежък ден за военния ни парашутизъм, защото даваме много убити и ранени, няма как да го възприемем като ден за празнуване. Това е преди всичко ден, в който отдаваме почит и уважение към първопроходците, към героите от Парашутната дружина и към всички, които са загинали в мирно време в служба на Родината и на Специалните сили, и уважение към живите ветерани, дали силите си за развитието на парашутните формирования, на днешните Специални сили, заради които и нас ни има.
– Доколко е изпълнена летателната програма в бригадата, след като наскоро участвахте в съвместната българо-американска подготовка „Тракийска есен 2019” и бе усвоена получената нова модерна парашутна система?
– Тази година имахме възможност да водим ритмична десантно-парашутна летателна подготовка и използвахме „Тракийска есен 2019” основно в две направления. Поради това, че сме много напред в програмите, половината от подготовката я бяхме посветили за провеждането на практическата част на курса за усвояване на новия парашут тип „летящо крило” RA-1 „Интрудър”. Той е изключително съвременен, в топ 3 на света, както съм казвал и за парашута с кръгъл купол МС-6. RA-1 дава възможност да се скача с въоръжение и снаряжение на три способа – с принудително отваряне, със задържане на натоварването на стабилизация и с ръчно отваряне. Това в значителна степен разширява способностите, възможностите за избиране на най-подходящия скок за инфилтриране в съответната ситуация. Теорията беше проведена преди това, но нямаше подходящи летателни средства, за да премине практическата част. Успяхме да реализираме курса с американската техника и завършихме практическата част – вече имаме обучени инструктори парашутисти, които оттук нататък може да предават опита на останалите парашутисти от Специалните сили. 
Бяхме включили в курса и колеги от ВМС и ВВС. През втората част на „Тракийска есен 2019” основно се стремихме да изпълняваме нощни парашутни скокове, различни упражнения с въоръжение и снаряжение, защото там имахме недовършен процент от изпълнението на програмите. Мога да кажа, че след „Тракийска есен 2019” летателните програми на парашутистите от Специалните сили като цяло са завършени почти на 100 процента. Единствено е необходимо да доизпълнят летателната си програма ограничен брой наши военнослужещи, които се завръщат от участие в операции зад граница, а това ще стане съвсем скоро.
– Полезни ли са за подготовката на воините от бригадата тези операции зад граница?
– Вече трета година изпращаме контингенти с решение на Министерския съвет там, където България има съответни договорености за използване на Специални сили. Ако участваме в мисии зад граница, за нас е изключително важно да сме като Сили за специални операции. Дълги години сме били на мисии, но не като Сили за специални операции. Те са полезни, помагат за подготовката на българските контингенти, но не толкова за развитието ни като Специални сили. Затова прекъснахме за определено време такова участие и сме доволни, че бяхме оценени, че бяхме сертифицирани по съответния ред, че ни приемат като равни, заедно със Силите за специалните операции от НАТО. И ни се постават такива задачи, и ние с отговорност и чест ги изпълняваме. От нас се учат и ние се учим от колегите – това е начинът постоянно да си сверяваме часовниците и да поддържаме високо и модерно ниво на подготовка като Сили за специални операции, с това, с което разполагаме като оборудване, снаряжение и въоръжение.
– Кога Силите за специални операции ще имат свое Командване?
– Този въпрос се задава много време не само на мен, но и на министъра на отбраната. Законът за отбраната и въоръжените сили с последните си изменения влезе в сила на 28 май т.г. По закон има Съвместно командване 
на Силите за специални операции, мотивите за приемането на закона и всички съпътстващи документи са изключително ясни и точни. Мога да кажа, че очаквам всеки момент да има решение на Министерския съвет, с което да се приемат реално промените в План 2020, т.е. да се приеме щатът на Командването и цялата му структура, за това как в рамките на План 2020 ще се извършват конкретни промени, конкретно развитие, как ще се формира щабът на Командването, как ще се организират формированията и как ще се осигури тяхното развитие, така, както го изискват мотивите за Закона. Очакваме да излезе най-доброто решение в рамките на План 2020. Убеден съм, че това ще стане до няколко дни. Убеден съм, че това е за България, в интерес на националната сигурност. 
– Какви ще бъдат първите стъпки при организацията на Командването?
– Ще се организира щабът на бригадата и той ще добие функциите на съвместен щаб. Ще се организира и развие Учебният център и още едно формирование. А от 1 юли догодина ще се развият останалите формирования от Командването в количествено и качествено отношение. От 1 януари 2020 г. ще се създаде ново формирование в състава на Командването и в следващия План за въоръжените сили ще излязат детайлите за по-нататъшното развитие в количествено и качествено отношение на Командването и то да бъде действително Съвместно командване на специалните операции. И така да изпълнява успешно целия спектър от специални операции по суша, въздух и вода.
– 68-а бригада участва активно във всички прояви на кампанията „Бъди войник”. Чувствате ли резултат от нейното провеждане при окомплектоването на формированието с личен състав?
– Като цяло сме окомплектовани с личен състав над 80 процента. За бойно формирование като нашето процентът 
е много добър. Бих казал, че с войнишки състав може би вече сме окомплектовани на по-голям процент. Има проблеми с младите офицери. По някакви субективни или обективни причини през последните години при на нас не идват млади офицери. Това е свързано с различни фактори, но то е реалното положение. Мисля, че в близко време ще има възможност да решим и този въпрос. И окомплектоването ще бъде над 85-90 процента. Разбира се, с новите структури ние ще трябва да положим много усилия, защото имаме развитие и в количествено отношение. И ще направим всичко възможно, със съответните регламентиращи документи и заповеди, да ускорим този процес на окомплектоване на новите формирования и на развитите формирования от Командването. Има начини и подходи, въпросът е да ги направим. Продължаваме да сме активни в кампанията „Бъди войник”. Проявата в Пловдив, от гледна точка на демонстрираните способности, е най-силната проява, защото не само ние, а и ВВС показват способностите си със своята авиационна техника.
– В заключение, господин бригаден генерал, какво ще кажете на военнослужещите, на ветераните на парашутизма и на всички, които почитат Деня на военния парашутист – 18 октомври?
– На този ден дълбоко свеждаме глави пред подвига на първопроходците, на онези от Парашутната дружина, които са я създали и голяма част от които са загубили живота си по време на Втората световна война, които са били най-яркият пример в тогавашната Българска армия. Тези смели  български мъже, когато са загивали, не са знаели, че днес ще ги наричаме герои, но са знаели как да воюват за Отечеството. И точно тези членове на Парашутната дружина са пример на цялата Българска армия. Свеждаме глави и пред тези, които в мирно време през годините са загубили живота си при изпълнение на служебния си дълг. Поклон и благодарност и към нашите ветерани, към онези, които в продължение на 75 години са работили неуморно на всички нива – от генерала до войника, за да ни има днес, да продължава да ги има Силите за специални операции. На този ден аз като командир се обръщам с благодарност към воините от Специалните сили за професионализма, който всекидневно проявяват в работата си, за това че преди всичко служат на Родината и Отечеството, слагайки на по-заден план изисквания, претенции, лично отношение и т.н., поставяйки винаги на първо място Специалните сили, Българската армия и Родината. Смея да твърдя, че огромната част от нашите военнослужещи са такива. Благодаря им за това, че безаварийно изпълняват задачите и на територията на страната, при многото национални и международни учения и подготовки, както у нас, така и в чужбина, и най-вече при изпълнение на реални задачи, когато се налага на наша територия или при нашето участие зад граница. А за да се връщат живи и здрави, това се постига с много работа. Благодаря и на нашите семейства, на нашите близки, че са стоели зад нас и са ни създавали комфорта по-отдадено да служим на Специалните сили. И накрая, но не на последно място, да благодаря на всички институции и структури от местната и държавната власт, които са ни подкрепяли и които са имали важна роля за нашия път напред. Благодаря на православната църква, на Пловдивската митрополия, лично на Негово Високопреосвещенство. Без вяра нищо не се постига. Всичко сме го постигнали и благодарение на много вяра. Благодаря на държавната власт в региона, лично на областния управител, на местната власт, на националните институции, на парламента и на ръководството на Министерството на отбраната.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани