Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тръмп към Ердоган: Не бъди глупак!

[post-views]
Тръмп към Ердоган: Не бъди глупак!

Обтягането на отношенията между Вашингтон и Анкара заради турската инвазия в северна Сирия роди нов бисер на дипломацията в стил Доналд Тръмп. „Не бъди глупак“ и „Да изработим добра сделка“ са два цитата от писмо, което президентът Тръмп е написал и изпратил на турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган. Първоначално за него съобщи телевизия „Фокс нюз“, след което снимка на писмото бързо се разпространи в социалните мрежи. Текстът на посланието е толкова недипломатичен, че първоначално мнозина помислиха, че става дума за фалшификат. Но от Белия дом потвърдиха, че това е истински документ. Източници на Би Би Си уточниха, че Ердоган е хвърлил „в кошчето“ странното писмо от своя американски колега.
Кореспонденцията от Тръмп до Ердоган следва решението на САЩ от миналата седмица да не пречат (но формално да се противопоставят) на турските сили в намеренията им за операция „Извор на мира“, третата поред офанзива на Анкара в Сирия, и да се изтеглят от района є. Датата на писмото е 9 октомври. Това е и денят, в който започна операцията.
„Да изработим добра сделка! Не искате да сте отговорен за клането на хиляди хора, а аз не искам да съм отговорен за унищожаването на турската икономика – а ще (го направя),“ пише Тръмп. Това отчасти обяснява неколкократните заплахи на американския държавен глава, че ще „унищожи“ или „унищожи и заличи“ турската икономика, които отправи в „Туитър“ и в официален документ в последната седмица.
„Историята е благосклонна към Вас, ако направите това по правилния и хуманен начин. Ще се отнася към вас като към дявола, ако не се случат добри неща,“ пише президентът. Поантата на посланието обаче е в края: „Не бъди твърдоглав! Не бъди глупак!“ – пише Тръмп на Ердоган. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани