Информационен център на Министерство на oтбраната

Масови протести и безредици в Чили: Правителството въведе полицейски час в страната

Chili-police-protestiИзвънредно положение в Чили заради по-скъп градски транспорт. Намерението на правителството да увеличи цените на билетите доведе до масови протести и безредици. Близо 10 души загинаха в бунтовете през уикенда, след като демонстрантите опожариха метростанции и автобуси.

Петима души бяха открити мъртви в склад на фабрика за дрехи край Сантяго, а най-малко други трима изгоряха при щурм на супермаркет. Засилващото се обществено напрежение в Чили принуди президента Себастиан Пинера да обяви извънредно положение в по-големите градове на страната, след като по-рано въведе полицейски час в столицата.

Себастиан Пинера – президент на Чили:

„Воюваме с могъщ и безмилостен враг, който не уважава нищо и никого и  е готов да използва насилие без никакви ограничения.“

Недоволството в Чили ескалира миналата седмица заради решението на властта да увеличи цената на билета за градския транспорт. Въпреки че правителството бързо се отказа от намерението си, протестите прераснаха в бунт срещу социалното неравенство и скъпия живот в страната. Мнозина се възползваха от хаоса, за да заграбят от магазините храни и техника.

За борба с безредиците бяха мобилизирани повече от 8 хиляди военни и полицаи, които се изправиха срещу тълпата с водни оръдия. Няколко компании отмениха полетите си до Сантяго, а от съображения за сигурност учебни заведения и банки останаха затворени. Ситуацията в Чили не е била толкова сериозна от години, а полицейски час е имало за последно в края на диктаторския режим на Пиночет.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top