Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Куриоз: Руски хакери удариха свои колеги от Иран

[post-views]
САЩ са деактивирали китайска хакерска мрежа, насочена към критична инфраструктура

hakerska-atakaРуски хакери са ударили свои колеги от Техеран и чрез тях шпионирали няколко държави. Руската група „Турла“ пробила иранската организация с кодово име „ОйлРиг“ и я използвала за прикритие на операциите си, твърдят американски и британски разузнавателни източници.

За руската хакерска група властите в Естония и Чехия смятат, че действа в интерес на Федералната служба за сигурност в Москва. Тя е използвала ирански инструменти и компютърна инфраструктура, за да пробие от тяхно име сигурността на организации в повече от 30 държави в рамките на последната година и половина. Поне 20 от опитите са били успешни. Цел на „Турла“ е била кражбата на секретна информация и документи от частни и правителствени структури.

Кампанията се е развивала приоритетно в Близкия Изток, но хакерите имали мишени и в други региони, включително в Обединеното кралство, твърдят британските разузнавачи. Руските хакери са преследвали собствени цели, но са присвоили и вече открадната информация.

Към момента не се знае дали Техеран е бил наясно с пробива, нито дали цел на операцията е всяването на раздор в отношенията му с Москва.

Най-ново

Единична публикация

Избрани