Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Международна хроника

f16Белгия връща F-16 в Близкия Изток –  изтребителите ѝ отново ще летят над Сирия и Ирак

Белгия връща изтребителите си в небето над Сирия и Ирак. Белгийската армия участва в борбата срещу терористите от т.нар. Ислямска държава от 2014 г., а приносът ѝ включва основно разузнавателни задачи.

Мисията ще бъде възстановена през втората половина на следващата година, заяви пред парламента белгийският вицепремиер Дидие Рейндерс. В дейността на Международната коалиция срещу ИДИЛ Брюксел участва на ротационен принцип заедно с Нидерландия, като двете държави обикновено изпращат по стотина военнослужещи и 6 бойни самолета.

Освен с новината за връщането на белгийските F-16 над Сирия и Ирак, местните медии съобщиха още, че двама местни адвокати са настояли за извеждането от региона на белгийски терорист, заедно с 3 вдовици и 10 деца на джихадисти.

По силата на Договора за открито небе – Русия започва наблюдателни полети над САЩ и Полша

Руската авиация започва наблюдателни полети над територията на САЩ и Полша. Операцията ще се проведе в рамките на няколко дни и ще бъде  в пълно съответствие с международния договор за установяване на режима „Открито небе“. Руските самолети ще летят по съгласувани с двете държави маршрути. На борда всяка от тях ще има свои специалисти, които да контролират използването на оборудването за наблюдение и спазването условията на споразумението.

raketa- c-400 (1)Индия разработва свръхзвукова ракета

Ню Делхи работи по създаването на свръхзвуково оръжие от ново поколение, твърдят местните медии, цитирайки Индийската организация за изследвания и разработки в отбраната. Разработва се ракета, чиято скорост ще надмине пет пъти тази на звука. На първо време ще бъде създадена аеродинамична тръба за изпитания, която ще помогне за изчистване на технологията, поясняват източници от правителството и припомнят, че Китай, Русия и САЩ вече развива подобен арсенал.

Най-ново

Единична публикация

Избрани