Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Адмирал Джеймс Фого: Трябва да разбереш как изглежда теренът

[post-views]

fogoГенерали и офицери от командните структури на НАТО се събраха за Naples Blueprint в София

Трябва да разбереш как изглежда теренът, няма да сме само в столиците на България и Румъния, а ще се качим на хеликоптери и ще обиколим държавите, за да направим това, което наричаме „обиколка на  бойното поле”
Това каза пред военните медии командващият на Съюзното съвместно командване на силите на НАТО адмирал Джеймс Фого по време на провеждащото се в България международно учение Naples Blueprint 2019. Учебната проява, която е планирана и се ръководи от Съюзното съвместно командване на силите на НАТО, се проведе на територията на България и Румъния в периода 21-24 октомври. В него участваха висши генерали и офицери от командните структури на НАТО в Европа на оперативно и тактическо ниво, командването и офицери от Съвместното командване на силите (СКС) в България и Съвместното командване на силите в Румъния, както и командирът на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО.
Аз съм военноморски служител, подводничар и моят свят в продължение на много години беше през 32-градусовото полезрение на подводничарския перископ, заяви адмирал Фого. „Сега съм командир в НАТО, това е моето четвърто командване, и работя от въздуха, на земята и в морето
Имам отлични взаимоотношения с българския си приятел генерал Тодоров (командващият на СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров – б. р.). Бях тук, в София, миналата година, разговарях с генерал Боцев и смятам вицеадмирал Петев за мой близък приятел през последните 5 години. Той беше командир на Военноморските сили, докато не беше заместен наскоро от контраадмирал Михайлов. Вицеадмирал Петев стана национален представител на България в централата на НАТО в Брюксел, като тризвезден офицер, което е доста значима позиция. Така, че създаването на тези връзки и приятелства през времето е много важно. Тук сме – вървим с ботуши на земята, летим във въздуха и ще посетим пристанищни съоръжения, за да установим какво можем да направим, за да си помогнем във времена на криза. Това е колективната защита”, сподели адмирал Фого.
В отговор на репортерски въпрос той посочи, че Черно море е изключително важен воден басейн за всички нации, които имат излаз на него. „Говоря за България, Румъния, Турция, Украйна, Грузия. До някаква степен и Русия, макар че нейното поведение не е било приемливо или поне не е било най-доброто през последната година. Видяхме какво стана в Азовско море, с прекалените действия срещу украински моряци, които бяха държани като затворници и освободени чак след година. Надявам се, че Украйна и Русия ще се постараят да се задвижат към стабилност и прогрес в тази зона, която беше пълна с напрежение и гняв в продължение на доста дълго време. Но ние не искаме това да се „разлее” в Черно море и да повлияе на търговията, бизнеса, икономическата сигурност и просперитет. Затова управляваме военноморски сили в Черно море, натовски военноморски сили. Осигуряваме морско присъствие, което кара всички да се чувстват сигурни, че морският транзит през протоците и през целия регион ще останат стабилни и сигурни. Ако погледнете глобално, 90% от търговията минава през океаните и водните басейни на света. 
Благодаря на българските Военноморски сили
Наистина е удоволствие да се работи с тях”, заяви адмирал Фого.
Той напомни, че същността на Вашингтонския договор от 1949 г., който основава НАТО преди 70 години, е колективна отбрана. „Член 5 гласи, че атака срещу един съюзник от НАТО е атака срещу всички. И както обичам да напомням на моите сънародници в САЩ, единственият път, когато член 5 е бил използван през тези 70 години, беше заради терористичната атака към Щатите на 11 септември 2001 г. Тогава НАТО дойде да ни подкрепи на места като Афганистан и Ирак. Ние сме истински благодарни за това. Така че ние демонстрираме възможностите на Алианса по време на учението тук, в София, както и в Румъния. Ще огледаме терена и ще определим какво трябва да направим, за да бъдем по-добри защитници на независимата територия на България и Румъния в рамките на Naples Blueprint 2019”, каза адмирал Фого.
Една от основните цели на това учение е да подобрим своята оперативна съвместимост, да познаваме щабовете, колегите си, които участват в процесите на планиране, в ръководство и управление, при необходимост, при възникване на кризи, заяви пред журналистите генерал-лейтенант Любчо Тодоров. „Считаме, че на този етап тази основна цел е постигната. Цялата подготовката на това учение на територията на страната е от СКС, което е интегриран щаб на оперативно ниво  за планиране, командване и управление на пълния сектор операции на Българската армия. Предвиждаме и запознаване с основните характеристики на релефа на България, за да може по-правилно да бъдат планирани евентуални действия при възникване на криза”, заяви командващият на СКС. 

2-elementВизита в Щабния елемент на НАТО
В рамките на учението Naples Blueprint 2019 военна делегация, водена от адмирал Джеймс Фого, заедно с представители на Съюзните командвания на НАТО (Сухопътно, Военновъздушно и Военноморско), Многонационалната дивизия – Югоизток (Румъния), Корпуса за бързо развръщане на НАТО (Турция), и представители от българска страна (Щаба на отбраната, СКС и видовете въоръжени сили) посетиха Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България (NFIU BGR). Те бяха посрещнати от командира на Щабния елемент полковник Светослав Халваджиев. Целта на учението е подобряване на взаимодействието, оперативната съвместимост и военното сътрудничество между страните съюзнички от Алианса, съобщиха от NFIU BGR.
По време на визитата адмирал Фого поздрави всеки един от военнослужещите на Щабния елемент (на снимката) и заяви: „Благодаря за това изключително посещение в Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО! Високо оценявам вашата работа и усилия в подкрепа на колективната отбрана”. 
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Виж още

Избрани