Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Алпийците честваха своя празник

[post-views]
Алпийците честваха своя празник

101-alpВ Смолян 101-ви алпийски полк отбеляза своя празник – 20 октомври. Прието е, че създаването на формированието е през 1950 г., но се счита също, че е наследник на 21-ви Средногорски полк. Претърпяло е поредица от реорганизации.  Като 101-ви планински полк от 2 юни 2003 г. прераства в 101-ва планинска бригада. От 1 юни 2007 г. бригадата става 101-ви алпийски батальон. От 1 декември 2017 г. батальонът е реорганизиран в 101-ви алпийски полк. Негов командир е полковник Димитър Кацаров.
По повод празника се състоя Ден на отворени врати.  Ученици, младежи и граждани посетиха военното формирование и с интерес разгледаха музея, показващ историята на полка. Посетителите разгледаха свързочно, инженерно и алпийско имущество. Те имаха възможност да стрелят  с лека картечница и автомат „Калашников”. По време на отворените врати се проведоха планираните занятия по военна подготовка с 9 и 10 клас на Природо- математическата гимназия „ Васил Левски”.
Честването на празника започна с водосвет пред Военния клуб в Смолян. Командирът на полка полковник Димитър Кацаров награди отличили се военнослужещи. Поздравителни адреси бяха получени от началника на отбраната генерал Андрей Боцев, командващия на СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров и командира на СВ  генерал-майор Михаил Попов. Прожектиран бе филмът на ВТК за учението „Родопи 2019”.              

Най-ново

Единична публикация

Избрани