Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Батальон гради стоманен щит с 31 танка

[post-views]
Батальон гради стоманен щит с  31 танка

Валерия ТОДОРОВА

Първата по рода си сертификация в Сухопътните войски демонстрира отличната подготовка 
на бойците и командирите

2-major Evtim MaksimovОбщо 31 танка Т-72, до 350 военнослужещи, 7 броя верижна бронетанкова техника и 32 единици автомобилна техника участваха в тактическото учение „Стоманен щит-2019”. То се състоя на Учебен полигон „Ново село” на 16 и 17 октомври.
Учението даде възможност да бъдат оценени способностите на 61 танков батальон на Център за подготовка на с пециалисти (ЦПС) за развръщане и изпълнение на задачи в съюзни операции, в съответствие със стандартите на съюзното командване на НАТО по операциите. Офицер, планиращ учението е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. 
За успеха на такова учение са важни и предварителната подготовка, и случващото се на полигона. Свои отговорности и ангажименти имаха провеждащият учението полковник Любомир Вачев, командир на ЦПС,  директорът на учението полковник Данчо Николов, заместник-командир на ЦПС, офицерът с първостепенна отговорност полковник Пламен Белчев, началник на щаба на ЦПС, началникът на групата за разбор и анализ подполковник Тодор Тачев, началник на отделение „Подготовка на формированията” в ЦПС. 61 танков батальон бе под прякото ръководство на майор Евтим Максимов, който е заместник-комадир на батальона.
В учението беше ангажиран целият щаб на ЦПС, началниците на отделения, военнослужещите – всички те трябваше да се справят с предизвикателството, което дава възможност за усъвършенстване и надграждане. А 61 танков батальон се представи в сценария на военните действия с ефектна и отговорна роля, стриктно спазвайки темата на учението – отбрана на танков батальон в състава на тежка механизирана бригада. 
Батальонът заслужи оценка „Боеготов”. Оценяващата комисия от щаба на Сухопътните войски бе под председателството на началника на сектор „Подготовка и сертифициране на военните формирования” полковник Иван Иванов, който изтъкна: „За да достигнат това ниво и да заслужат оценката „боеготов”, военнослужещите са преминали съответните етапи на подготовка – основно  обучение, провеждане на комплексни контролни занятия, провеждане на тактико строеви занятия, завършващи с тактическо учение за сертифициране, на което присъствахме. Крайната оценка на комисията се формира от проверка по документи и от демонстриране на тактически способности, които се оценяват в хода на учението”. Полковник Иванов посочи, че основната цел на комисията е да оцени боеготовността на щаба и формированията от 61 танков батальон при планиране и провеждане на отбранителната операция в хода на конвенционален военен конфликт с висок интензитет, а второстепенната цел е проверка на сглобеността на щаба и формированията при планиране на бойните действия, командване и управление при изпълнение на поставените задачи.
Минути след приключване на учението командирът на 61 танков батальон майор Евтим Максимов лаконично отбеляза: „Това е първа сертификация  на танков батальон в рамките на Сухопътните войски. Учението е важно за нас с това, че демонстрирахме нови способности за водене на отбранителни бойни действия. Мисля, че се справихме отлично. Освен това всички машини бяха отлично подготвени и нямахме никакви проблеми с 31 танка Т-72 – ходова част, двигател, въоръжение”.

Танкистите са предният ревящ рубеж на България


general_Karaivanov– Г-н бригаден генерал, какво е значението на учения като „Стоманен щит-2019”?
– Всяко учение е полезно. Затова се казва „учение”, защото на него се учим. В част от ръководния състав на различните нива е залегнала мисълта, че е за проверка на достигнатото ниво. Има и такива учения. Но по същество в повечето случаи ученията са учения, за да се учат хората, да се отработят въпросите, да се отработят нови прийоми, да се създаде традиция, да се проведат стандартни процедури. Когато се съсредоточим върху това, резултатите са много по-добри. Хората разбират какво се иска от тях. Тези, които провеждат ученията, имат повече знания и опит и реално ги предават на обучаваните. 
– Вашият коментар за проведеното тактическо учение?
– Всички в Българската армия, от генерала до войника, подлежат на обучение. Затова учението „Стоманен щит-2019” имаше две основни направления. Да се обучава щабът на батальона и командирите за действие по зададената тема. От друга страна на учението се приложиха всички ония критерии, които се прилагат към декларирани формирования с цел тяхната оценка. По втория аспект на оценка подлежи не само щабът на батальона, но и старшият щаб, който го е подготвил и се грижи за него. Интересното в учението беше, че не само батальонът провежда за първи път такова учение, а и старшият щаб, щабът на ЦПС, провежда тактическо учение с батальона.
– Каква е предисторията на настоящата ви среща с майор Евтим Максимов?IMG_4412
– Любопитна подробност е, че командирът на батальона майор Евтим Максимов започна своята офицерска кариера в моя танков батальон в Симеоновград. Службата ни раздели и всеки тръгна в своя път, но днес се срещаме отново на полигона и отново организирахме танковия бой. Не мога да не се гордея, и се радвам, че е стигнал до ниво да командва батальон. Според мен най-способният батальон. 
– Получената оценка „боеготов” е радваща, но и задължаваща. Какво предстои?
– Предстои много работа, за да може 61 батальон успешно да премине международна сертификация и с пълните си оперативни способности да се включи в състава на 61 механизирана бригада, към която е деклариран. Това ще е следващо ниво за развитие на танковите войски в България. Аз съм безкраен оптимист и вярвам, че танкистите ще заемат мястото, което им се полага и ще бъдат предният предупредително ревящ рубеж на Република България.
– Вие сте танкист. И от този поглед как изглежда демонстрираното на полигона?
– Видях гордостта в очите на всички, че участват в това учение, задоволство, че са част от него. Забелязах и реакцията на хора, които наблюдават учението – възхищение и респект от мощта и възможностите на танковото формирование.

IMG_4381Отблъскваме атака от Валингстан  
Сценарият на учението осигурява рамката за провеждане на дейностите свързани с планирането в отговор на криза, вземане на решения, командване, управление и отработване на процедури за работа на оперативно и тактическо ниво. Според разработения сценарий за учението трябва да се противодейства на заплаха от страна на държавата Валингстан. Тя владее информационната инициатива и провежда целенасочена информационна и пропагандна дейност със следните целеви аудитории: световното обществено мнение, населението на Валингстан, страните от региона, държавното и политическо ръководство и населението на България. Особено внимание се отделя на валингстанското етническо малцинство и ВС на България. Освен това Валингстан целево финансира и контролира средства за масово осведомяване с цел формиране на нагласи сред обществото за възстановяване могъществото на Валингстан. 
Учението се развива по зададения сценарий съобразно възникнал военен конфликт с висок интензитет. Действията са насочени в началната фаза към предотвратяване на кризата и в следващата – към защита на териториалната цялост. При провеждането на  отбранителна операция на територията на страната 61 танков батальон е част от механизирана бригада. Командирът и щабът на батальона планират участието в отбранителната операция. След последвала заповед батальонът извършва марш и заема батальонен район за отбрана, като съсредоточава основните си усилия за преграждане на заповяданото направление. След вклиняване на противника, организира контраатака за възстановяване целостта на отбраната. Макар да звучи пределно кратко, всичко това е комбинация от много детайли, разузнаване, тактически решения, комуникации, отговорности и действия. 
Успешното преминаване през планиране на операцията, развръщане на 61 танков батальон в зоната за отговорност, организиране на боя на местността и водене на отбраната са в основата на успеха.

Най-ново

Единична публикация

Избрани