Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

По 30 души се борят за едно място на водолаз

[post-views]
По 30 души се борят за едно място на водолаз

1-ArabadjievПодбират се хора, на които екипът може да разчита
П  о 30 души кандидатстват за едно място на водолаз, подбираме хората много внимателно. Това каза за в. „Българска армия” командирът на 55-ти инженерен полк в Белене полковник Росен Арабаджиев. Той беше старши ръководител на съвместното учение на водолази от Сухопътните войски, Военноморските сили и Служба „Военна полиция”. В продължение на почти две седмици, екипирани с пълно водолазно оборудване, 21 подводни спецове от трите структури се потапяха в дълбините на язовир „Искър”. Те тренираха търсене на потънали предмети, включително боеприпаси, както и различни техники и процедури от водолазното дело.
„При назначаването подбираме водолазите много внимателно, трябва да внимаваме кого включваме в екипа, защото хората са различни. Има всякакви – интриганти и т. н. Гледам да не попаднат тук такива, защото водолазите много разчитат един на друг”, разказа полковник Арабаджиев. 
Интересът към професията на водолаза е голям. Често самите военнослужещи довеждат свои колеги – войници от различни формирования, които искат да се пробват в подводното дело.
Примамливо е, романтично е, ама като се сблъскаш с трудностите, романтиката започва да изчезва, изтъкна полковник Арабаджиев. При това военния водолаз трябва да поддържа непрекъснато върхова физическа форма. Ежегодно те преминават подробни медицински прегледи. Дори малки отклонения от нормативите означават „Сбогом” на водолазната кариера. Истината е, че в професията се влиза изключително трудно, а излизането е лесно и дебне при всеки преглед… Затова водолазите охотно участва в прояви като сегашното учение – така поддържат формата си.
Мисля, че подготовката премина на много добро ниво и постигна целите, които си бяхме поставили – да сработим екипите от трите структури, заяви полковник Арабаджиев.
Ще продължим тренировките – поотделно и заедно, за поддържане на този професионализъм, който сме постигнали до момента, обобщи той.
Повече от 18 години е в армията един от най-опитните водолази в екипа на Сухопътните войски – старши сержант Илиян Зайчев. Той е командир на инженерно водолазно-разузнавателно отделение във Втора механизирана бригада. „В армията съм все като водолаз. Това исках да правя и все още го правя. Водолазното дело ме привлича със спецификата си”, споделя откровено. И допълва – „то не е като всяка друга работа и не е за всеки”. 

vodolaziЗлатно правило: Време за престой + дълбочина = 50
 
Златното правило на водолаза е, че дълбочината плюс времето за престой на дъното трябва да е равно на 50, обяснява старши сержант Георги Начев, който е командир на водолазно-разузнавателното отделение в 55-ти инженерен полк в Белене. Например на 20 м дълбочина можем да стоим 30 минути и да излезем без спирка за декомпресия, пояснява той.
При спускането на водолазите на повече от 12 м дълбочина, на всеки три метра се прави престой по 1-3 минути, за да може организмът да изкара натрупания в тъканите азот. Имаме си компютър на ръката, той ни казва кога да спрем, но дори и да не покаже, ние си знаем – за една, две или три минути, заявява старши сержант Начев. Същото неписано правило важи и при излизане от голяма дълбочина. В случай че от там се наложи водолазът да излезе аварийно по-бързо, без да прави спирания, трябва до 15-ата минута да влезе в специална барокамера. Тя възпроизвежда същото налягане, каквото е било там, откъдето е тръгнал в аварийното си изкачване към повърхността.
„Имаме мобилна барокамера. Работи, всичко є е наред. В армията има още няколко такива камери. Но парадоксът е, че няма кой да ги сертифицира”, споделя старши сержант Начев.
 

2-DragovРабота при видимост 30-40 см
Тук, на язовир „Искър”, видимостта под водата е 30-40 см и се работи основно с опипване на дъното, заяви подполковник Йордан Драгов от Регионална служба „Военна полиция” (ВП) – Варна. Той е ръководител на нещатна водолазна група. 
По думите му първите дни от учението сработването на екипите от трите структури е било по-трудно, но след това всичко потръгнало. „Независимо че групата на ВП е нещатна се справихме добре. До момента изпълняваме всички поставени задачи от нашите ръководители, работим по план и нямаме допуснато произшествие. На първо място е сигурността  и безопасността”, категоричен е подполковник Драгов. По време на занятията военните полицаи трупат опитът във високопланинската водолазна дейност, защото на язовира надморската височина е 1000 м, а във Варна – нула. По думите на подполковник Драгов полезно е било и наученото по време на лекциите за различните видове боеприпаси, които може да бъдат открити във воден басейн. Именно този въпрос тренираха практически водолазите и в един от последните дни от обучението си край язовира. Те успяха да открият боеприпас, поставен с учебна цел на неизвестно за тях място във водата, като така тестваха успешно придобитите умения. 
Водолазната група на ВП от Варна е създадена през 2006 г. и включва шест военнослужещи, четирима от които бяха сега на язовир „Искър”. За водолазите най-важното е човек да е лично мотивиран, да има желание за тази дейност, изтъкна подполковник Драгов.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани