Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Стреля полевата артилерия

[post-views]
На полигон „Корен“: 4-ти Aртилерийски полк тренира стрeлба и управление на огъня

raketi_koren-1024x589На полигон „Корен” вчера завърши десетдневното полево обучение на формирования от състава на Сухопътните войски. В първия му етап от 14 до 19 октомври участваха дивизиони от 4-и артилерийски полк и батареи от 2-ра механизирана бригада, инженерни роти от двата батальона на 55-и инженерен полк, артилерийски формирования на Бригадното командване в Благоевград и 101-ви алпийски полк от Смолян. Началник на лагерния сбор бе полковник Лъчезар Мишев – командир на 4-и артилерийски полк. Контрол осъществяваше началникът на сектор „Подготовка на артилерийските формирования” в СВ полковник Петър Кръстанов. 
През първия етап на лагера бяха проведени батарейни и ротни тактически учения. Някои от тях бяха наблюдавани от заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков, заместник-командира на СВ бригаден генерал Валери Цолов и началника на щаба на СВ бригаден генерал Николай Караиванов.
За втория етап от полевото обучение останаха само формирования от 4-и артилерийски полк. Състояха се тактически учения на батареи. Изпълнени бяха множество огневи задачи. Лагерът приключи вчера с тренировка по стрелба и управление на огъня на полка. Участваха първи дивизион с командир подполковник Александър Младенов, трети дивизион с командир подполковник Недялко Киров и други формирования от полка.
На полевото обучение променихме местата на артилерийските предни наблюдателни групи и огневите позиции на батареите. По този начин се създаде различна обстановка. Воините действаха в непривична среда, наблюдателните пунктове се намираха на висока надморска височина, което изисква специфични умения при водене на разузнаването, батареите бяха на голяма дълбочина от предния край, а това затруднява контрабатарейната борба на противника и повишива тяхната защита. Личният състав въвеждаше корекции при променящи се атмосферни условия, заяви полковник Лъчезар Мишев. И завърши – тук, на полигон „Корен”, е мястото, където максимално се приближаваме до условията на реалния бой и където изпитваме състоянието на личния състав, оборудването, техниката и въоръжението.                                  

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани