Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Колекционерството като дълг към културната ни памет

[post-views]
Колекционерството като дълг към културната ни памет

3_4_Nikola-TanevКолко често колекционер дарява събираните 40 г. картини или други ценни за него творби на своя град. Градът е Свищов, а колекционерът с такива възрожденски идеи и планове е бизнесменът Красимир Дачев. Дарението обяснява с преклонението си пред забележителните граждани на Свищов през годините – мъже с национален ръст. Предприемачът изучава и популяризира тяхната история. А за колекционерството го запалва видният колекционер Никола Гъбенски, един от основните дарители на Националния дарителски фонд „13 века България”. Изкуствоведът Бисера Йосифова сравнява Красимир Дачев със Светлин Русев в колекционерската упоритост и последователност заради мотивацията да отриваш, събираш и така да съхраняваш за тези след теб малки парчета национална културна памет.

Преди да осъществи това намерение Дачев споделя за първи път платната и рисунките на любимия си художник Никола Танев с посетителите на галерия „Оборище 5”. И нищо не е случайно, защото Танев е негов съгражданин, от богат род, чийто баща Димитър е сред дарилите за въоръжаването на Ботевата чета. Витален и в твореските си светове, и като човек и бохем, Танев запалва въображението на колекционера.
До 3 ноември може да се видят избраните творби от колекцията – маслена живопис, акварел и рисунка от основните периоди на художника (1890-1962). Те са повлияни от стила на Клод Моне и парижката школа, а самият Танев учи в Парижката академия за декоративни изкуства при проф. Пол Реноар. 

Особено ценна е колекцията от рисунки, някои от които неизвестни и за специалистите, още от студентските му години, казва изкуствоведът Доротея Соколова. Тя добавя с възхищение, че рядко вижда успял човек, какъвто е колекционерът, който така щедро да си харчи парите за нещо толкова ценно, което остава и след него. Според нея, особено ценни са събраните ранни неща на Танев – и живопис, и рисунка. Художникът е правил много европейски изложби, още от 1919-а г. и те целите са били продавани, така че може би тепърва колекционери ще попадат на творчеството на Никола Танев…

Най-ново

Единична публикация

Избрани

No data was found