Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руски бомбардировачи кацнаха в Южна Африка

[post-views]
Руски бомбардировачи кацнаха в Южна Африка

https___s3-us-west-2.amazonaws.com_the-drive-cms-content-staging_message-editor1571847903540-1Два руски стратегически бомбардировача Ту-160 пристигнаха за първи път в Република Южна Африка и кацнаха във военновъздушната база Уотърклуф недалече от столицата Претория, предадоха ТАСС и „Ройтерс“, цитирани от БТА. Те са в състав на авиогрупа на руските Военно-космически сили, която посещава страната в рамките на сключеното през 1995 г. споразумение за военно сътрудничество.
В групата, която ще участва в тренировъчна мисия, влизат самолети на военно-транспортната авиация Ил-62 и Ан-24 „Руслан“. Полетът на бомбардировачите Ту-160, способни да носят ядрено оръжие, от базата им в Русия през въздушното пространство на седем африкански страни до базата в Уотърклуф продължи над 12 часа.
Той съвпадна с откриването на първата в историята среща на върха Русия-Африка в Сочи. Там вчера се състоя среща между руския президент Владимир Путин и президента на Република Южна Африка Сирил Рамапоса. Южноафриканският лидер подчерта, че неговата страна се придържа към стратегическо партньорство с Русия и разчита на разширяване на връзките с нея по най-различни направления, предаде ТАСС.

Хърватия е готова за Шенген
Хърватия е изпълнила необходимите условия за присъединяване към Шенгенското пространство, се казва в съобщение на Еврокомисията. То бе огласено в Европарламента в Страсбург от комисаря по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос.
Въз основа на резултатите от започналия през 2016 г. процес на оценка по Шенген, ЕК смята, че властите в Загреб са предприели необходимите мерки, за да осигурят изпълнението на необходимите условия за пълното прилагане на шенгенските правила и стандарти. Те трябва да продължат да работят за изпълнението на всички текущи действия, по-специално в областта на управлението на външните граници. Най-новата членка на ЕС, която влезе в него през 2013 г., продължава да изпълнява своите ангажименти във връзка с шенгенските правила, които е поела по време на преговорите за присъединяване.
До този момент ЕК оцени като успешно и потвърди пълното изпълнение от хърватска страна на шенгенските правила в областта на защитата на данните, полицейското сътрудничество, общата визова политика, връщането, Шенгенската информационна система (ШИС), огнестрелните оръжия и съдебното сътрудничество по наказателно-правни въпроси. Сега Комисията потвърждава, че страната е предприела необходимите мерки, за да осигури изпълнението на тези правила в областта на управлението на външните граници. (БА)
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани