Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сирийските кюрди: Още се сражаваме

[post-views]
Сирийските кюрди: Още се сражаваме

123Кюрдските сили са започнали да се изтеглят от районите край турската граница със Сирия, съобщи агенция „Интерфакс“, цитирайки руския заместник външен министър Сергей Вершинин. Москва, която е близък съюзник на Сирия, каза на сирийските кюрдски сили да се изтеглят от границата съгласно споразумението, постигнато през седмицата между Москва и Анкара, което предвижда още в Североизточна Сирия да бъдат разположени сирийски и руски сили. Това стана след подписване на меморандум на президентите на Русия и Турция, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, позволяващ руски и сирийски сили по границата да гарантират, че бойците от Силите за защита на народа (YPG) ще напуснат района на границата. Ще последват съвместни турско-руски патрули в зона от 10 километра във вътрешността на Сирия. „Отбелязваме със задоволство, че споразумението, постигнато в Сочи, се изпълнява“, отбеляза Вершинин. „Всичко се изпълнява“, подчерта той.

Освен това Русия ще подсили присъствието на военната полиция, която според същото споразумение трябва да охранява границата заедно със сирийски сили. Ще бъдат изпратени допълнително 276 военни полицаи и 33 единици бойна техника в Сирия тази седмица, предаде „Ройтерс“. Сирийските демократични сили (SDF), структурата, сражавала се до неотдавна заедно със САЩ срещу „Ислямска държава“, обаче поиска помощ от Вашингтон. Според тях примирие, сключено от американския вицепрезидент Майк Пенс миналата седмица и на теория продължаващо заради спирането на турската военна операция в Сирия, се нарушава непрекъснато от турска страна. „Силите ни още се сражават“ и хиляди са принудени да напуснат домовете си, се казва в съобщение на SDF, чийто гръбнак са именно считаните от Турция за терористи бойци YPG.
В сряда чера американският президент Доналд Тръмп каза, че примирието се е увенчало с „успех“ и си приписа заслугата за това, цитирайки и благодарностите на кюрдския командир, известен като Мазлум Кобане. Междувременно кюрдските бойци са заплашени от продължителен турски обстрел, ако не се изтеглят за 150-те часа, указани в меморандума. Кремъл заяви, че кюрдите рискуват да бъдат смазани от военната машина на Турция, и обвини САЩ (които до неотдавна бяха във владение на обширни сирийски територии заедно с кюрдите) в предателство към доскорошни съюзници.

В „Туитър“ представителят на SDF Мустафа Бали заяви, че силите му ще упражняват „законното си право на самоотбрана“ и е нужна „незабавна“ намеса на САЩ – едва дни след като повечето американски войници се изтеглиха в Ирак.

За момента не е ясно дали Турция все още поддържа своя мащабен план за заселването на 1-2 милиона сирийски бежанци в бъдещата зона за сигурност в Северна Сирия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани