Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Догодина парите за вещево доволствие на войници стават 600 лева

[post-views]
Това лято хотел „Рибарица“ на МО няма да се ползва за почивка

ministerstvo na otbranata moНеверни са твърденията, че военнослужещите от Българската армия са оставени без нови униформи и обувки. Това пишат от Министерството на отбраната в отговор на публикация от информационния сайт „Pan.bg“ от 25 октомври 2019 г., в която се твърди, че военнослужещите от Българската армия са недоволни, защото обещаните нови униформи не са предоставени на всички видове въоръжени сили. Униформи има за част от ВМС и ВМС, но не и за СВ, пишат от сайта. Това не отговаря на истината посочват от МО. Военните магазини са снабдени с достатъчно на брой униформено облекло и обувки и военнослужещите спокойно могат да си ги набавят. Дори нещо повече – МО планира догодина да увеличи на 600 лева парите, които военнослужещите получават за облекло и обувки. От Министерството на отбраната уточняват още:
 

1.В резултат на усилията на ръководството на Министерството на отбраната за осигуряване на качествено, функционално и удобно униформено облекло и обувки за военнослужещите през последните две години лимитът за вещево доволствие е увеличен като за войниците той нарасна от 440 лв. за 2018 г. на 520 лв за 2019 г. Тази тенденция ще се запази и през 2020 г., когато е предвидено лимитът за вещево доволствие за войници да е 600 лв.

2.В резултат на сключени договори, за разлика от други години, през 2019 г. военните магазини са осигурени с униформено облекло и обувки и военнослужещите спокойно могат да си ги набавят.

3.Удължен е срокът за използването на лимита за вещево доволствие за 2019 г. Военнослужещите ще могат да го използват до края на 2020 г., което им дава възможност да подберат и да си осигурят необходимите елементи от униформеното облекло за по-продължителен период.

4. Изпълнена е „Програмата за осигуряване на нов вид камуфлажни облекла” и в периода 2016 г. – 2019 г. с новия вид полево облекло последователно са осигурени формированията на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, 68-а бригада „Специални сили“ и структурите, пряко подчинени на министъра на отбраната. За осигуряването на пълния комплект ново камуфлажно облекло стойността на лимита е увеличена еднократно на 755.00 лв. за всички категории военнослужещи.

5. Сключени са два договора с „Интендантско обслужване“ ЕАД за изработка на облекла. Единият е за ушиване на полево облекло и по него през тази година са изработени и доставени във военните магазини облекла за близо 6 000 000 лв. Вторият е за ушиване на строево облекло по индивидуални поръчки. До края на годината ушитите облекла ще бъдат предоставени на военнослужещите. Всеки военнослужещ може да си осигури униформата от лимитите за 2018 г. или 2019 г. в зависимост от това с какъв лимит разполага.

6.Министерството на отбраната е сключило и други договори за доставка на вещево имущество: за нови съвременни полеви обувки с високо качество и гаранционен срок от 2 години; за боти и обувки половинки (различни видове) мъжки и дамски; за полеви тениски, шапки, пагони, отличителни знаци за полево облекло, украса за полево облекло и други.

7.През 2019 г. са осигурени и празнично-парадни униформи за курсантите от Националния военен университет.

8.През март тази година е извършено изплащане на 25% от стойността на лимита за вещево осигуряване за 2019 г. на всички категории военнослужещи. Това се прави ежегодно, за да могат да си закупят необходимото им спортно облекло.

Най-ново

Единична публикация

Избрани