Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Един срещу девет” – нехоливудски филм за истински разузнавач

[post-views]
„Един срещу девет” –  нехоливудски филм за истински разузнавач

IMG_4999Росица Цонева
„Един срещу девет”- това е заглавието на филма в две части, създаден от Военния телевизионен канал в памет на легендата на военното ни разузнаване и на неговата саможертва полк. Пеньо Върбанов Пенев (1926-2015 г.). Първата част вече беше излъчена (може да се види на сайта на Информационния център armymedia.bg), а втората ще видим във вторник от 17.30 ч. 
Екипът на филма включва двигателя на идеята и сценарист Силвия Сиракова – Гвозден, режисьора Зоя Касамакова, Мариана Пенчева – монтажист, двамата оператори Борислав Василев и Цветомир Ташков и продуцента Тома Иванов.
Филмът беше замислен отдавна, каза в понеделник Любомир Денов – директор на Информационния център на Министерството на отбраната, по време на премиерата на филма в залата на „Раковски” 106. За нас беше дълг да направим документален филм, обясни той, за да остане за поколенията паметта за подвига на хора като полк. Пеньо Пенев. Любомир Денов поздрави семейството и приятелите на разузнавача и гостите на прожекцията. И благодари за съдействието при работата по филма на Служба „Военна информация”, на Военната полиция, на ВВС и особено на авиобаза „Крумово”, на Комисията по досиетата и на Регионалния музей – Велико Търново за помощта при пресъздаването във филма на килията на разузнавача в турския затвор.
Всъщност, името на филма е свързано с финала на драмата на военния разузнавач, задържан през 1953-а, предаден от своя агент – турски гражданин, попаднал в полезрението на турското разузнаване. По време на среща в района на Златния рог Пенев разбира, че има капан и хвърля морзовия ключ за радиостанцията във водите на Босфора. Двайсет дена след това нито посолството ни в Анкара, нито Външно министерство, нито генералното ни консулство в Истанбул, където Пенев е вицеконсул, са известени за ареста.
Измъчван е жестоко, искали са да изтръгнат самопризнания за принадлежността му към разузнаването и да предаде колегите си в резидентурата, както и агентите си. След шумен политически скандал и 5-годишен процес Пенев е осъден на 24 г. затвор. Защитава се сам и избягва първоначално подготвяната му смъртна присъда, заменена окончателно с 12 г. затвор. Лежи в 7 турски затвора, но не като политически затворник, а заедно с криминалния контингент, при нечовешки условия. Присъдата излежава заради шпионаж в полза на България, в интерес на държавата си.
От архивите по делото е ясно, че полк. Пенев не е издал никого, включително и агентите си в Турция.Съпругата му моли комунистическия лидер Вълко Червенков, премиер и вицепремиер през тези години, за помощ. Абсурдният отговор е: „Заради бълхата няма да горим юргана.Трябва да държим сметка за нашите българо-турски отношения”…
Но колегите му от разузнаването продължават битката за освобождаването на Пенев от затвора. И през 1964-а военният ни разузнавач е разменен срещу 9 турски агенти, арестувани в България. На тръгване, на ГКПП КапъкулеIMG_4969 турските войници, съпровождали Пенев до границата, му козируват.
Историята на българския военен разузнавач Пеньо Пенев е по-интересна от най-интересните и касови холивудски филми за негови „колеги”. 
Зоя Касамакова, режисьорът на филма, каза след прожекцията:  Много сложна, много тежка съдба е имал Пеньо Пенев. И мисълта на целия ни екип беше, че България винаги е разчитала на едни храбри мъже, които са й служели всеотдайно, независимо в кои години, при какъв политически режим, при какви военни съюзи се е случвало това…
Фото Красимир Тодоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани