Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ивайло Иванов е военен световен шампион в джудото

[post-views]
Ивайло Иванов е военен световен шампион в джудото

Eдин от асовете на световното джудо в момента Ивайло Иванов донесе първи златен медал за България от Седмите военни световни игри, които се провеждат в У Хан, Китай. В първата среща на 1/16 финалите в категория до 81 килограма на турнира по джудо Ивайло Иванов победи с ипон Джон Мвале от Замбия. На 1/8 финалите победи отново с лекота още в първата минута с ипон Авделал Мохамед от Египет. На четвъртфиналите Ивайло се справи с Заболс Кришан от Унгария отново с ипон. И пак ипон изпрати българина в битката за златото. Този път в полуфинала Иво не даде никакъв шанс на поляка Лукаш Блач. Във финалната среща Ивайло Иванов победи с вазари италианеца Андрея Регис и донесе първият медал, и то златен, за България. Бронзовите останаха за Хайдаят Хейдаров от Азербайджан и Хо Ли Сунг от Корея.
74851115_10220605473235569_6489853458663866368_nВ стрелбата на 25 м с пистолет Пламен Минков се класира на 46-то място с резултат от 473 точки. При стрелбата при жените на 50 м пушка за отборната надпревара Янина Станчева се класира на 30-то място 604,1 точки. В състезанията по ориентиране в средната дистанция при мъжете най-предно класиране направи Станимир Беломъжев, който финишира 38-ми с време от 48,57 минути. Той завърши 41-ви в дългата дистанция. При жените на средната дистанция Антония Григорова се класира на 30-то място с време с 55,41 минути. Григорова стана 37-ма в дългата дистанция. 
Мирослав Киров загуби първата си среща на тепиха и отпадна от турнира по борба. В турнира по бокс за жени Станимира Петрова спечели първата си среща, но отпадна на осминафиналите след скандална загуба на четвъртфиналите от китайката Пяо Пяо. Даниел Асенов също се класира на четвъртфиналите при мъжете, като в стартовата си битка се наложи убедително над представител на домакините от Китай. 
В леката атлетика Георги Иванов завърши на 14-то място на гюлле с постижение от 17,77 м. Така Иванов не защити третото място от игрите преди четири години в Република Корея. При мъжете на 400 м много добре се представи Радослав Стефанов, който завърши с време 49,83 сек.
„Изключителен успех на Ивайло Иванов е да стане световен военен шампион. За нас също успех още в първото сериозно състезание и злато. Наистина беше голяма гордост да стане цялата зала и да слуша българския химн в Китай. Представителите на силни страни в джудото се възхитиха от нашия шампион. Иначе пътят до медалите е труден, особено когато се играе с представители на страната домакин. Имам предвид Станимира Петрова. Да и пожелаем да спечели олимпийска квота. Колкото до сержант Йордан Ников – за него беше голяма чест и мисля, че той като редови военнослужещ, който не е от Центъра за елитен спорт, се представи достойно. Това е една от целите ни да развиваме спорта в армията във всичките му форми, заяви пък вицеадмирал Емил Ефтимов.
Иначе игрите бяха открити с помпозна церемония, която по нищо не отстъпва на тези, с които се дава старт на олимпийски игри. Знаменосец на българският отбор бе световната и европейска шампионка по бокс Станимира Петрова.
Домакините пък не спират да се хвалят с модерното село за участниците. То осигурява 1 588 апартамента за около 10 000 спортисти, треньори и служители от над 100 страни и региони по време на Игрите.

Най-ново

Единична публикация

Избрани