Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Поредният кървав протест в Ирак: Най-малко 14 убити и стотици ранени в Кербала

[post-views]
Поредният кървав протест в Ирак: Най-малко 14 убити и стотици ранени в Кербала

Irak_Kerbala-protestiПоредната окървавена демонстрация в продължаващите от месец антиправителствени протести в Ирак. Най-малко 14 души бяха убити и десетки други ранени, след като иракските сили за сигурност са открили стрелба по протестиращи в свещения за мюсюлманите-шиити град Кербала. Това съобщи агенция „Ройтерс“, позовавайки се на военни и цивилни източници.

През уикенда Ирак беше залят от нова вълна протести срещу правителството на министър-председателя Адел Абдул Махди, независимо, от въведения вечерен  час и извънредно положение.

Кулминацията беше в понеделник срещу вторник вечерта, след като десетки хиляди иракчани, предимно младежи, заляха площад Тахрир в центъра на Багдад. Основните искания на протестиращите са нова Конституция, която да сложи край въведената преди 16 години политическа система в страната след свалянето на режима на Садам Хюсеин.

Според официалните данни, от началото на протестите до този момент са загинали на най-малко 240 души, а броят на ранените вече надхвърли 8000.

Анализатори припомнят, че в миналото подобни анти-правителствени протести, често са ставали повод за разпалването на етническото напрежение в страната.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани