Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО призова Москва да последва примера на Киев и да се изтегли от конфликтната зона в Източна Украйна

[post-views]

nato_ukrainaУкрайна започва нов етап от изтеглянето на войските си от разделителната линия в конфликта с проруските сепаратисти. Това обяви президентът Владимир Зеленски на обща пресконференция с генералния секретар на НАТО, който е на официално посещение в Киев заедно с целия Северноатлантически съвет.

Изтеглянето на частите от района на град Петривске ще е второто за последните две седмици. Още при встъпването си в длъжност президентът Владимир Зеленски обяви за свой основен приоритет прекратяването на конфликта в Източна Украйна. Това е доказателство за намерението ни да задълбочим сътрудничеството си с Алианса и да увеличим своята боеспособност, заяви той по време на заседанието на комисията НАТО – Украйна.

Генералният секретар Йенс Столтенберг от своя страна потвърди подкрепата на съюзниците за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и припомни, че НАТО никога няма да признае незаконното анексиране на Крим от Русия.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

„Окуражени сме от постигнатия напредък, но конфликтът в Донбас продължава да взима жертви. Обезпокоени сме от докладите за ограничения и открити заплахи срещу наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Русия трябва да преустанови подкрепата си за бунтовниците в Източна Украйна и да изтегли военните си части и техниката си от територията на страната.“

Столтенберг говори и пред украинския парламент, където отново призова за край на насилието и приветства ангажимента на Киев за прекратяване на кървавата гражданска война, която за 5 години взе над 13 хиляди жертви и доведе до разселването на повече от 1 милион души.

Най-ново

Избрани