Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бригаден генерал Борислав Сертов: Утвърждаваме „Военна полиция” като надежден съюзник в НАТО

[post-views]
Бригаден генерал Борислав Сертов: Утвърждаваме „Военна полиция” като надежден съюзник в НАТО

Димитър ИЛИЕВ

6-voenna-policia-sertov– Бригаден генерал Сертов, тази година служба „Военна полиция” отново бе домакин на уникално събитие, което се провежда за първи път в България. Как това повдига авторитета на службата в международен план?
– Това са част от усилията ни да допринесем за издигане на престижа на службата сред партньорските ни организации и да утвърдим служба „Военна полиция” като надежден партньор на военнополицейските структури в страните – членки на НАТО.
Само преди две седмици бяхме домакини на 8-ото заседание на УС на Военнополицейския център за усъвършенстване на НАТО, който се ситуира в Бидгошч, Полша. Заседанието се проведе между 7 и 10 октомври в Пловдив. България е една от седемте страни учредителки на Военнополицейския център за усъвършенстване на НАТО. Като поемаме този дългосрочен и стратегически ангажимент, спомагаме за издигане на авторитета на МО и БА в Евроатлантическата общност.
В Управителния съвет участват 29 представители на 12 държави. Сред тях са представители от водещата нация Полша, както и страните участнички – България, Хърватска, Чехия, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Нидерландия, Румъния и Словакия. Грузия също участва като страна наблюдател. Целта на дискусиите по време на Управителния съвет бе да се обсъдят въпроси, свързани с работната програма, финансовата рамка и меморандума на Военнополицейския център за усъвършенстване на НАТО, както и участието му в многонационални инициативи в областта на отбраната и сигурността.
Уверено мога да заявя, че домакинството на заседанието на Управителния съвет на Военнополицейския център за усъвършенстване на НАТО в Пловдив допринесе за утвърждаване на служба „Военна полиция” като надежден партньор на военнополицейските структури в страните – членки на НАТО.

– От практическа гледна точка за повишаване на уменията най-важни са участията в учения. Тази година в тях се включиха и наши екипи от НСО и антитерористичното подразделение на МВР. Каква е оценката ви?
– Международното военнополицейско учение „Отвъд хоризонта 2019“ завърши с получаване на много висока оценка за участниците.
В учението участваха военнослужещи от България, САЩ, Румъния, Украйна, Северна Македония и Армения. В задачите на терен бяха включени и екипи на Националната служба за охрана и подразделение на МВР за борба с тероризма.
Целта на учението бе да се повишат способностите на декларираната рота „Военна полиция“ и на щаба на ротата за планиране и водене на операции. По време на учението бяха отработвани представените на демонстрацията проверка на автомобили на контролно-пропускателен пункт извън населено място; издирване на инкриминирани предмети под вода; охрана на ВИП лице; реагиране на засада и евакуация по алтернативен маршрут на безопасно място; прочистване на сграда с терористи, взели заложници.

Ritter_Stark_SX-1_MTR_view_4– Кои са новите задачи и приоритети на службата, които несъмнено търпят динамично развитие според променящите се условия?
– Една от новите задачи, които изпълняваме отскоро, е поемането на охраната на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите на НАТО. С новата организационна структура, която влезе в сила от 1 юли тази година, в Ръководството на службата бе създаден и специален отдел „Операции и подготовка”. Във всяка една регионална служба има новосъздадени сектори за специализирани тактически операции.
Основните и най-важни приоритети за нас продължават да бъдат противодействието на закононарушенията и на тероризма. Активно си сътрудничим с колегите от МВР, НСО и всички държавни структури по опазване на обществения ред и сигурността. Скоро подписахме инструкция за взаимодействие със структурите на КПКОНПИ.

–  Военната ни полиция има авторитета на добре оборудвана служба. Успявате ли всяка година да придобивате ново въоръжение и оборудване?
– Тази година мога да се похваля с нови снайпери, австрийско производство. Снайперът Ritter & Stark SX-1 MTR е чисто нова разработка, едно от бижутата на съвременното оръжейно изкуство. Това е модулна тактическа пушка. Снайперът е калибър .338 Lapus Magnum, с двустепенен спусък. Модулната тактическа пушка Ritter & Stark SX-1 MTR е изградена около алуминиево шаси. То е снабдено с подвижен осмоъгълен предпазен механизъм, включващ горна Picatinny релса и слотове, позволяващи инсталирането на тактически аксесоари чрез системата M-LOK или винтовете M5.
Смея да твърдя, че с приемането на въоръжение на тази снайперова пушка ще издигнем нивото на тактическите и оперативните ни възможности на службата и ще ни даде нови способности за противодействие на всякакви терористични заплахи.

Честит празник на всички офицери, сержанти, войници и служители на служба „Военна полиция“! 

Отправям пожелания за крепко здраве, желание за работа, дръзновение и да вярват в своите възможности и да правят така, че тази служба да се развива. Изключително съм благодарен на структурите на МВР, ДАНС, НСО и всички правоохранителни и правораздавателни органи в страната за изключителното взаимодействие. Без тяхната помощ трудно бихме се справили със задачите по осигуряване на реда и сигурността в МО и Българската армия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани