Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В името на Република България: Заклех се!

[post-views]
В името на Република България: Заклех се!

kletvaРитуал по полагане на военна клетва от 16 български граждани без военна подготовка, 14 мъже и две жени, завършили курс „Начална военна подготовка“, се състоя на строевия плац в Единния център за начална подготовка (ЕЦНП) – Плевен. Те са курсисти по чл. 59 от Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България. 
На церемонията слово произнесе началникът на гарнизон Плевен и командир на ЕЦНП полковник Николай Бешев, който подчерта значението на военната клетва за всеки български гражданин. Той приветства курсистите, поздрави ги за избора им да преминат през военната подготовка. „Да бъдеш войник е призвание и личен избор, в живота на човека няма друг ден, така съзнателно отдаден на родината толкова тържествен и паметен, както деня на военната клетва. Никое друго събитие не оставя толкова трайни следи в съзнанието на човека, както изричането на клетвените слова. Свещеният обед на клетвата има особен смисъл – оставя незаличими следи в душата и се помни до сетен дъх”, каза още той. „Целта на тази военна подготовка беше България да увеличи числеността на своите защитници. Освен това вие овладяхте този минимум от знания, който ще ви бъде полезен и в мирновременния живот, оказвайки първа медицинска помощ, извършване на спасително-евакуационни дейности при различни бедствени ситуации”, подчерта полковник Бешев и отбеляза, че тази смяна е една от най-добрите досега в продължение на вече три години. 
„Заклевам се в името на Република България да служа честно на народа си, да спазвам конституцията, законите на страната и уставите на въоръжените сили. Да изпълнявам безпрекословно заповедите на своите командири и началници, храбро да защитавам целостта и независимостта на моята родина. И ако се наложи, да дам живота си за нея! За воинската чест и за славата на бойното знаме! Заклех се!”, бяха клетвените слова, които из едни гърди изрекоха униформените.
„За това кратко време ние изградихме навици, оставащи за цял живот, и развихме качества като екипност, сплотеност, упоритост – и най важното – затвърдихме вярата в българския дух.
произнесе в благодарственото си слово към ръководството на Единния център за начална подготовка – Плевен, курсист Спас Димитров. 
Гости на тържеството бяха полковник Станчо Кайков – заместник-директор на Дирекция „Управление на човешките ресурси в отбраната” в МО, полковник Станимир Кисьов – главен експерт в Дирекцията и полковник DSCN0003Павлин Велков – заместник-началник на Централно военно окръжие – София, полковник Чавдар Стефанов – директор на Регионална служба „Военна полиция” – Плевен, Николай Петров – директор на териториална дирекция ДАНС – Плевен.
На курсистите бяха връчени удостоверения за завършване на курс „Начална военна подготовка” и възпоменателни значки от името на министъра на отбраната. Ритуалът завърши с преминаване на блоковете в тържествен марш под звуците на Представителния духов оркестъра на Сухопътните войски.
Курсът по начална военна подготовка бе проведен през месец октомври в рамките на 20 дни, съгласно утвърдена програма. Преминати бяха основните войскови дисциплини – тактическа, огнева, строева и физическа подготовка, като обучението завърши с изпити.
Основната мотивация за участието на младежите и девойките в тази военна подготовка е интересът към военното дело. След завършване на курса те ще бъдат зачислени в запаса от военните окръжия по местоживеене.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани