Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Дръзки“ е въоръжен на 100%

[post-views]
„Дръзки“ е въоръжен на 100%

Фрегатата се сдоби с нови компаси и електронни карти за навигация

VMS_DruzkiКорабът ни в момента е с пълен боезапас, на 100 процента снабден с боеприпаси от всякакво естество – ракети, снаряди, бомби. Това каза за в. „Българска армия” командирът на фрегатата „Дръзки” капитан втори ранг Стоян Христов.
Сегашната пълноценна въоръженост на кораба рязко контрастира с положението преди години, когато на част от боеприпасите беше изтекъл срокът на годност, а нови не бяха доставени своевременно.
Всеки боеприпас, независимо къде е произведен, има живот и с течение на времето животът му намалява, обясни капитан втори ранг Христов. Той допълни, че са в ход процедури по удължаване на живота на част от въоръжението
Офицери от кораба участват в работни срещи, където с чужди фирми, които поддържат ракетните системи, се обсъжда удължаването на живота на отделни елементи, а това е свързано с преглед от специалисти. Именно тяхна е последната дума дали състоянието е задоволително и дали трябва някакъв ремонт. Обмисля се и удължаване на ресурса на оръдието на фрегатата. 
Вероятно ще има и ново рамково споразумение за ремонт на техниката с фирмата производител. „Аз лично съм много доволен от работата им досега. Идваха да ремонтират. За много кратко време постигат добри резултати. Надявам се тази практика да продължи и да се сключват договори за удължаване на ресурса на техниката”, посочи командирът на кораба.
На тържество преди дни екипажът чества 14-годишнината от вдигането на военноморския флаг на България на борда на кораба „Дръзки”. Празникът започна с тържествено вдигане на военноморския флаг, гюиса, стенговите флагове и флаговете за разцветяване. В поздравлението от командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков беше изразена благодарност към командира на кораба и екипажа за високия професионализъм при изпълнение на задачите. Капитан втори ранг Христов поздрави личния състав, след което заедно с офицери от екипажа с флотска сабя разряза грамадна торта, посветена на събитието.VMS
Основно плавателната година вече приключи, заяви капитан втори ранг Христов пред армейския вестник. През 2019-а корабът участва във всички учения на флота, като при това на борда му бяха разположени щабовете за управление на действията на море. Приемаме това като положителна оценка, все пак „Дръзки” е флагманът на флота и е нормално тези функции да се делегират на него, сподели командирът.
Той каза, че в момента се ремонтират главните двигатели на фрегатата. Очаква се корабът да се качи на док. Така ще може да завърши цикълът ремонти за годината. В началото на 2020 г. започват единичните плавания на кораба, чрез които се подхожда към ученията на дивизиона и на базата. През следващата година предстои сертификацията на фрегатата поради извършената през 2019 г. смяна на командира на „Дръзки”. Сертификационната група ще е от щаба на флота. 
След това през октомври–ноември корабът ще се включи в операцията Sea Guardian в която сега участва фрегатата „Верни”. Именно към тези прояви ще бъдат насочени усилията ни, изтъкна командирът на „Дръзки”.
Не само с въоръжението, но и с технологични новости може да се похвали екипажът на флагмана на флота. „Основната модернизация на „Дръзки” се случи през последните година-две с монтирането на нови компаси на кораба и нова система за управление на тези компаси. Това се наложи, тъй като оригиналните компаси на кораба и системата за тяхното управление започнаха да остаряват през годините и да дават дефекти. А на море компасът е нещо много важно, защото дава курса на кораба”, изтъкна капитан втори ранг Христов.
IMG_5499През тази година на „Дръзки” била извършена и друга модернизация. На кораба била монтирана най-модерна система от електронни карти за навигация. Така работата ни много се улесни, заяви командирът на кораба. Става дума за система, която не е само военна, но се използва и от гражданските кораби по света. „В нея всичките хартиени карти, с които разполагаме, са представени в електронен вид. На монитора се виждат бряг, кораби, курсът ни, скоростта. Можем да манипулираме тези карти, да си чертаем нашите пътища по тях. Виждат се особеностите на дъното и т. н. Всичко, което го има на една традиционна карта, е пренесено в електронен формат”, хвали придобивката командирът на фрегатата.
По думите му за доброто състояние на кораба, който вече е на 45 г., от които 14 – в българския военен флот, от изключително значение е поддръжката на техниката, въоръжението и цялата материална част. А още от пръв поглед се вижда, че екипажът умее да се грижи за фрегатата
Всичко е прясно боядисано, никъде няма ръжда. А обзавеждането – шкафове, маси, мека мебел в битовите помещения е наистина като ново, буквално без драскотина, въпреки че това е още оригиналната мебелировка, по която нищо не е променяно. „Тази година се качи на борда белгийски адмирал, който е служил на тези фрегати. И остана безкрайно приятно изненадан от това, което видя. Може би е имал нагласата, че корабът ще е много амортизиран след 14-те години тук. Дори някои неща му се сториха по-добри, отколкото в Белгия като поддръжка и грижа за кораба”, разказа капитан втори ранг Христов. Ако не поддържаме корабите, те ще си заминат, категоричен е той. 
По думите му основна заслуга за доброто състояние на фрегатата има екипажът, който постоянно поправя и почиства всеки детайл, довеждайки го до перфектно работоспособно състояние. „Дръзки” е способен да служи много време, трябва да го поддържаме, обобщи капитан втори ранг Стоян Христов.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани