Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изгониха руски шпионин, събирал данни за НАТО у нас

[post-views]
Изгониха руски шпионин, събирал  данни за НАТО у нас

владимир-русяевРуският дипломат Владимир Русяев – първи секретар на посолството у нас, е уличен в шпионска дейност и е обявен от Външно министерство за „персона нон грата“. Той не може да бъде привлечен като обвиняем и задържан, тъй като има дипломатически имунитет. Разследване на прокуратурата е доказала, че е провеждал конспиративни срещи с български граждани, включително ръководен служител.
 В продължение на близо година Русяев е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги.
На 25 октомври главният прокурор Сотир Цацаров е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.
Русяев е офицер от ГРУ, твърди украинският сайт obozrevatel.com. Пред приятели Русяев никога не е крил своята съпричастност към ГРУ, особено по приемите в посолствата на приятелски страни, където се трудят много негови съкурсници от военните училища, пише obozrevatel.com. Русяев е участвал в много мероприятия на руското посолство в България. Последните му изяви са били детски танцов фестивал през август и лекция в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на 21 октомври т.г. на тема: „Практически аспекти на дипломатическата кариера“.
Оказа се, че снимки на офицера от ГРУ Русяев в България все пак има. Той присъства като официално лице на празнуването на „Деня на победата“ – 9 май 2019 г. в Стара Загора.                                 

Най-ново

Единична публикация

Избрани