Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пазарджишки ученици: В армията е по-интересно, отколкото на училище

[post-views]

budi voinikСтотици ученици и предимно млади хора се стекоха в центъра на Пазарджик пред сградата на Областния център, където се проведе поредното издание на информационната кампания „Бъди войник” на Министерството на отбраната. Така училищата в града домакин навярно останаха без ученици втора смяна от горен курс, тъй като младежите буквално наводниха пространството пред щандовете на информационната борса и с жив интерес разгледаха и си направиха селфи с демонстрираното въоръжение и техника на видовете и родовете войски в нашата армия. Репортерският екип на в. „Българска армия” дори стана неволен свидетел на подхвърлената между две момчета реплика: „Колко бавно щеше да мине времето в клас, както всеки ден, а сега виж тука колко е интересно и за нула време мина!”
„Това е 29-ият град, в който провеждаме кампанията на МО „Бъди войник”, поставили сме си цели, които искаме да постигнем с нея – преди всичко набиране на кандидати за служба, да поставим в центъра на общественото внимание Българската армия, която невинаги е видима. Но ето, например от три дни български военнослужещи взимат участие в потушаването на пожарите както в Рила, така и в Стара планина, като по този начин отдават своя принос към националната сигурност в мирно време”, каза пред журналисти генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник-началник на отбраната. „Говорим за морални ценности като дълг, чест, достойнство, считаме, че БА като един от стожерите на държавността има не само основание, но и задължение да говори за морални ценности и възпитанието на младото поколение.”
Генерал Илиев допълни, че с провеждането на кампанията през 2019 г. и повишаването на разходите за отбрана, гласувани в Националния план, се вижда една по-голяма заинтересованост на млади хора да станат кадрови военнослужещи, като се разчита този тренд да се запази. „Миналата година отчетохме, че имаме по-голям брой постъпили, отколкото напуснали, а от тази година отчитаме, че за един и същ период от време имаме двойно повече хора, които са постъпили”, уточни той. 
Точно преди една година в Стара Загора стартира кампанията „Бъди войник”, която се разрасна до степен да е преминала през 29 български града и да е срещнала хиляди хора с Българската армия. Основната цел на кампанията е да бъдат привлечени кандидати за военна служба, като се запознаят предварително с условията за кандидатстване, социалния статут на военнослужещия, както и с възможностите за личностно и професионално развитие във въоръжените сили. Общите изисквания към кандидатите за военна служба са да са пълнолетни български граждани със средно или по-високо образование, да не са по-възрастни от 28 г., да са с чисто съдебно минало, както и да са в добро здравословно състояние и да са психологически приходни за военна служба.
Програмата на събитието в Пазарджик включваше информационна борса за набиране на кандидати за войници и матроси и статичен показ на бойна техника и въоръжение, които се проведоха с начален час 16,00 ч пред зала „Маестро Георги Атанасов”.
DSC02631На информационните щандове на видовете въоръжени сили, родовете войски, отделните формирования и структури желаещите получиха подробна информация за спецификата и работата на различните длъжности в Сухопътни войски, ВВС, ВМС, Силите за специални операции, Националната гвардейска част и служба „Военна полиция”. На щанда на Централно военно окръжие бе предоставена подробна информация за обявените вакантни длъжности, условията на кандидатстване и критериите за извършване на подбор.
Техниката, която беше представена от служба „Военна полиция”, бе бронирана машина „Пустинна котка”, а въоръжението на Силите за специални операции – картечница „Калашников”, ръчна противотанкова минохвъргачка РПГ-7, снайперова пушка „Хеклер и Кох”, пистолет „Зигзауер”, товарен автомобил с повишена проходимост „Мерцедес Зетрос”, снайперова пушка „Блазер Тактикал”, комуникационно и информационно оборудване на ССО, парашутно-десантни системи и алпийско обурудване.
Час по-късно военнослужещи от ССО демонстрираха способности по интуитивна стрелба и военни ръкопашни техники.
Динамичният показ включваше и акция за неутрализиране на терористи и извличане на заложник. На финала на акцията генерал-лейтенант Димитър Илиев поздрави лично участниците и ги увери, че военното ръководство се надява в най-скоро време да бъдат разрешени проблемите с екипировката и да отговорят на техните очаквания.
От 18,30 ч с вход свободен се състоя концерт на Представителния оркестър на Въоръжените сили и Представителния духов оркестър на ВВС. В програмата взеха участие Клуб по спортни танци „Импулс”, както и фолклорна формация „Нашенци”, които разкриха сценичния талант на местните танцьори.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Избрани