Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Учител подготвя младежи за строя, петима вече са курсанти

[post-views]

Заниманията са от 2 до 4 часа седмично с информираното съгласие на родителитеIMG_6174
20190516_153534Учителят Радослав Петров води клуб „Приятели на армията” в училище в Стара Загора, като петима от неговите възпитаници през последната година са приети в Националния военен университет и вече са курсанти. Постижение, на което дори институциите, ангажирани с постъпването на млади хора в армейските редици, може да завидят. 
Радослав Петров е създал от иначе кръжочната, извънкласна дейност с учениците истинска ковачница на кадри за армията. 
Намерил е формулата за успешното изграждане на бъдещи военнослужещи. При това без допълнителни ресурси, без нищо, различно от обичайната учебна дейност в една българска гимназия.
Всичко започва преди 6–7 г. „Тогава с мен се свърза генерал-майор Петър Петров (сега офицер от запаса, бивш командир на Втора механизирана бригада, а през 2014–2015 г. – главен инспектор на Министерството на отбраната – б. р.). Той е радетел на идеята за военно-патриотично възпитание и начални военни навици и умения за средношколците”, казва Радослав Петров, който е учител по физическо възпитание и спорт в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия – Стара Загора. Тогава със съгласието на директора на професионалната гимназия Радослав Петров и ген. Петър Петров създали клуб „Приятели на армията” към училището. Учителят започнал да води учениците във Втора механизирана бригада, където те се запознавали с техниката и въоръжението на воините, посетили и военнополеви лагер.
Постепенно идеята изкристализира
Клубът „Приятели на армията” към училището заработил като кръжок. От миналата учебна година – 2018/2019, Министерството на образованието и науката създало т.нар. занимания по интереси в отделни направления. Така работата на кръжока продължила под формата на занимание по интереси в направлението на гражданското и институционалното образование, тъй като е свързано с армейската институция.
Учениците в кръжока са от 11 и 12 клас. По норматив групата е от 20 души, а молбите са повече и се налага да се прави подбор. Момичетата са 6.
20190516_154333Учениците са се записали в тази извънкласна дейност с информираното съгласие на родителите си, сред които има военнослужещи и полицаи. Заниманията са от 2 до 4 часа седмично, като по-продължителните са свързани със запознаване и работа с материалното осигуряване, бойната техника и въоръжението в Българската армия – пистолет, автомат, картечница, гранати. „Имаме и занятия по строева подготовка. Това е много важно – строяване, команди, придвижване, организация, каквато е реално в армията. Изучаваме военните звания по армейската йерархия”, обяснява учителят.
Част от часовете са посветени на военната история на България. „Учениците трябва да я познават. Военната ни история е ценна за тяхното патриотично възпитание. Да знаят за нашите герои от войните, за военния гений на българите, за героизма и саможертвата на нашите воини”, убеден е Петров.
Имаме и теоретични занятия за организацията и структурата на Българската армия, както и за мисиите в чужбина, допълва той. След това учениците започват да се запознават с армейската материална част. Основно – с тактико-техническите данни на оръжията. Научават какъв е редът за разглобяване и сглобяване на автомат „Калашников”, как се взема мерна линия и други практически въпроси от боравенето с оръжието. Тези „сухи тренировки” протичали във физкултурния салон на училището. В момента гимназията е в ремонт и учебните занятия се водят в друга сграда. Но кръжокът продължава заниманията си. 
Благодарение на командирите на Втора бригада учениците посещават военното формирование, където на футболен терен, върху разпънати войнишки платнища и поставени маси на отделни учебни центрове, военнослужещи, водени от офицери, подпомагат обучението на младите хора. Учениците се упражняват в разглобяване и сглобяване на автомат „Калашников”, на пистолет „Макаров”, на бордова картечница. Обучават се по вземане на мерна линия, както и по упражнение на Сухопътните войски номер 1 без реална стрелба, само с учебно оръжие. Учениците проявяват жив интерес към тези практически занятия, казва учителят.
В дните на отворени врати младите хора отново са в бригадата. Разглеждат техниката и въоръжението, разговарят с военнослужещите.
„Имаме също стрелба с пневматична пушка в стрелковия клуб в Стара Загора. Там няма ограничение за възраст, това е прелюдия към по-сложното въоръжение”, изтъква Петров. Кръжочниците стрелят с малокалибрена пушка, участват в дуелна стрелба. Състезават се по хвърляне на граната в цел. 
„Но черешката на тортата, както се казва, е през май. Събираме се със сборен пункт – Втора механизирана бригада, където по заповед на командира на бригадата се качваме на камионите и отиваме на стрелковия полигон „Люляк”. Там учениците биват инструктирани и на практика това, което правят на тревата във военното поделение, го правят горе, на полигона, но вече реално, упражнение номер 1 на СВ – стрелба с автомат „Калашников” от положение лежешком”, разказва Петров. Миналата година стреляхме с 15 патрона на човек
5 на единична и 10 – на автоматична стрелба, допълва той. Същевременно учениците наблюдават и как тренират самите професионални бойци, които, примерно, водят стрелба от бойните машини. Има също и снайперисти, дегизирани и заели скришни позиции на полигона. Така сред пукотевицата и маневрите на техниката младите хора успяват да се почувстват истински войници.
В резултат на тази динамика и познанията, добити за армейския живот и служба, петима младежи през миналата година решили да се посветят на военната професия. Кандидатствали и били приети в Националния военен университет „В. Левски”. А Радослав Петров продължава да обучава учениците от кръжока на военни умения и патриотизъм.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Избрани