Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пуснаха кадри от убийството на Багдади

[post-views]
Пуснаха кадри от убийството на Багдади

Пентагонът разпространи първи кадри и видеозаписи от операцията на командосите в Сирия, довела до ликвидирането на лидера на „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади. По време на операцията бяха ликвидирани още петима членове на групата, както и две деца.
FOR-E-MAIL-BLAST-ABU-BAKR-AL-BAGHDADI-PICНа пресконференция Пентагонът разпространи няколко снимки и откъси от видеозаписи от операцията. На тях се виждат около десетима военни, които се приближават през нощта в събота срещу неделя до оградата на комплекса, в който се е криел Ал Багдади в село в Северозападна Сирия. Когато Ал Багдади взривява бомбата, която носи в тунел, в който е притиснат, експлозията убива освен него и две малки деца, а не три, както се твърдеше по-рано.
Освен тези деца шестима членове на ИД общо загиват по време на операцията, заяви генерал Кенет Маккензи, шеф на американското Централно командване. Сред тези шестима души са самият Ал Багдади, четири жени и един мъж.
Жените са се държали заплашително и са носели пояси с експлозиви, разказа генералът. Той увери, че 11 други деца са били защитени от силите, щурмували комплекса, и че двама мъже са били заловени. Взети са електронни материали и значително количество документи. Генералът каза още, че неидентифицирани бойци са били убити в околностите, когато са открили огън по американските хеликоптери. 
ДНК на Ал Багдади е била взета сред отломките на комплекса и сравнена с ДНК от него, взета по времето, когато е бил в затвор в Ирак през 2004 г. Така е потвърдено без съмнение, че става дума действително за него. След края на операцията на командосите комплексът е бил унищожен, за да не се превърне в място за поклонение, допълни генерал Маккензи. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани

15 юли 2024