Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руски подводници на учение в Атлантика

[post-views]
Руски подводници на учение в Атлантика

Русия започна в Северния Атлантически океан най-големите маневри с подводници от края на Студената война, предаде „Франс прес“. Операцията се следи внимателно от НАТО, съобщи Генералният щаб на норвежките въоръжени сили.
От миналата седмица дузина подводници, базирани на полуостров Кола, сред които и осем ядрени, са се включили в тези маневри, които би трябвало да продължат около два месеца. „Сега има много голяма активност в Северния Атлантик и Норвегия, както и другите страни от НАТО извършват мисии за наблюдение по въздуха и на повърхността на водата“, каза за „Франс прес“ говорителят на Генералния щаб на норвежките въоръжени сили Бриняр Стордал.
Руски подводни плавателни съдове са били локализирани също в Норвежко море и в Баренцово море. Според източниците руските подводници се опитват да стигнат възможно най-далеч в Атлантическия океан, без да бъдат забелязани и „да покажат, че руснаците са способни да защитават базите си и да са заплаха за източната част на САЩ“.
Руските власти не са съобщавали нищо за тези операции на подводниците. Северният флот в събота съобщи само, цитиран от руските агенции, че две ядрени подводници – „Нижний Новгород“ и „Псков“ – са започнали „дълбоководно спускане, за да изпитат оборудване и някои оръжия“ в неутралните води на Норвежко море. Става дума за подводници от типа „Кондор“, чието оборудване позволява по-специално да се изстрелват крилати ракети и такива, които са предназначени да разпознават и унищожават неприятелски въздухоплавателни групи.

Най-ново

Единична публикация

Избрани