Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военното напрежение в северна Сирия се запазва

[post-views]
Военното напрежение в северна Сирия  се запазва

Все по-сложна става ситуацията край северната сирийска граница, след като изтече срокът, в който кюрдските бойци трябваше да се изтеглят във вътрешността на страната като условие да не продължи третата операция на Анкара на територията на Северна Сирия. Вчера катарската телевизия „Ал Джазира“ съобщи за сражения между сирийски и турски войски. Макар това да не се потвърждава от други издания, регионални медии и наблюдаващият конфликта Сирийски център за наблюдение на човешките права разказват за сражения на силите на президента Башар ал Асад, които навлязоха на север след сделка с кюрдите, и опозиционни бойци, подкрепяни от Турция и навлезли в страната след началото на операция „Извор на мира“ този месец.
GettyImages-1175966658-1571238049-e1571238149479Според „Ал Джазира“ сблъсъците са били край граничния град Рас ал Айн – едно от местата, където започнаха операцията. В района Турция и бойците й отвоюваха бързо територия от кюрдските сили. Те на свой ред поискаха помощ от режима на Асад и допуснаха режима на Дамаск до територията си, години след като той загуби контрол над нея.
Протурските бойци казват, че южно от града, отвоюван от Анкара, има периодични сблъсъци със сили на режима. Това се случва по време на разговорите за бъдещето на Сирия на подкрепян от ООН панел, който би трябвало да събира режима и опозицията и да търси път за политически реформи и бъдещи избори. Представители на Асад използваха събитието, за да заклеймят „окупацията“ на земята си.
Междувременно американски сили осъществиха първия си патрул на границата между Сирия и Турция, откакто бе обявено изтеглянето от Североизточна Сирия. Това съобщава източник от Сирийските демократични сили (SDF) – предимно кюрдските бойци, които бяха основен съюзник на САЩ в борбата срещу Ислямска държава.
Близо до границата са забелязани бронирани автомобили с американско знаме, а източникът от SDF обяснява, че патрулите няма да са „еднократни“. „Ал Джазира“ обяснява, че патрулът е бил северно от границата в района на гр. Кахтания. Той е разположен в Североизточна Сирия, недалеч и от границата с Ирак.
На другия, западен край на границата, кола бомба уби осем души в гр. Африн, който Турция отвоюва от кюрдите миналата година. 
Междувременно SDF отхвърлиха призива на сирийската армия и полиция да станат част от редиците й. В сряда ДПА и сирийската държавна агенция САНА цитираха изявление въоръжените сили с призив кюрдите да станат част от редиците й, за да улеснят отблъскването на турската офанзива.
Сирийското министерство на отбраната заяви, че армията „е готова да приеме членове и части на SDF, които са готови да се присъединят към нея“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани