Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С 30 нови центрофуги за обогатен уран Иран отбеляза 40-та годишнина от Ислямската революция

[post-views]
Иран заплаши сигурността на морския транспорт и представи първата си система за противоракетна отбрана

Iran- prezident-Rohani

Иран с ново нарушение на постигнатото със световните сили споразумение за ядрената си програма. Ръководителят на иранската ядрената програма Али Акбар Салехи заяви, че са пуснати нови 30 модерни центрофуги за обогатяването на уран и това значително ще увеличи производството му. Новината съвпадна с 40-та годишнина от Ислямската революция.

В момента работят 60 центрофуги ИР-6, които могат да обогатяват уран 10 пъти по-бързо от позволените в ядреното споразумение центрофуги ИР-1. Това заяви ръководителят на иранската ядрената програма Али Акбар Салехи. Той допълни, че  решението страната да увеличи производството си на обогатен уран е продиктувано от погрешната политика на САЩ, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че се изтегля от споразумението и  върна действащите от десетилетия санкции срещу страната.

С пускането в експлоатация на нови центрофуги Иран ще съкрати значително времето, което ще и трябва да натрупа достатъчно материали за изработването на ядрено оръжие, посочват експерти. Засега  Техеран не дава индикации да има подобни намерения и ще продължи да се придържа към производството на ниско обогатен уран, който освен за горива за ядрените централи в страната се използва и за научни цели. Новината за пуснатите в експлоатация нови центрофуги съвпадна с 40-та годишнина от Ислямската революция в Иран, която слага края на монархията и дава началото на Аятоласите, които и днес управляват страната.

И тази година десетки хиляди иранци излязоха по улиците, като скандираха „Смърт на Америка“   изгаряха на американски флаг.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани