Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Извънредна ситуация“: Хиляди учени подкрепиха доклад за климата

[post-views]
„Извънредна ситуация“:  Хиляди учени подкрепиха доклад за климата

klimat1Хиляди учени от целия свят подкрепиха доклад, който определя климатичните промени, като извънредна ситуация, с която човечеството не се е сблъсквало до сега. Публикуването на доклада съвпадна с оповестяването на данните, че отминалия месец октомври е бил най-топлият в историята.   

Над 11 хиляди учени застанаха зад доклада, според който измерването на температурите на повърхността не отчитат истинските опасности от климатичните промени. Според документа трябва да се вземат под внимание една дузина други фактори, като нарастващото население на планетата, животинските популации, консумацията на месо, загубата на гори и не на последно място използването на фосилни горива.

В доклада учените посочват, че тяхно морално задължение е да предупредят за размера на заплахата и са категорични, че ако се вземат мерки сега, има надежда да предотвратим климатичната катастрофа. Затова учените призоваха колкото се може по-бързо да се заменят изкопаемите горива с възобновяеми енергийни източници, да се въведат високи „въглеродни данъци“, да се намалят емисиите на нестабилни замърсители, да се ограничи желанието за увеличаването на БВП, да се спре масовото изсичане на гори и разбира се, да се консумира по-малко животинска храна, в полза на храните на растителна основа.

Докладът за извънредната ситуация с климата беше публикуван ден, след като САЩ, които са един от най-големите замърсители в света обявиха официално, че се изтеглят от Парижкото споразумение за климата, с което поставиха на карта един от най-амбициозните проекти за справянето с проблема.

Междувременно в Шанхай китайският президент Си Дзинпин и френският му колега Еманюел Макрон приеха обща декларация, с която двете страни препотвърдиха твърдия си ангажимент към парижкото споразумение, като подчертаха, че заложените в него клаузи са необратими и ще останат компас, в борбата срещу промените в климата и последствията от тях.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани