Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Български номера: Хладилници-ковчези за емигранти от Азия

[post-views]
Български номера: Хладилници-ковчези за емигранти от Азия

Димитър Илиев

След тира с 39 виетнамци откриха и камион с живи афганистанци в Гърция

унгария тир 71 бежанциПризракът на хладилни камиони с български регистрационни табели обикаля Европа. Всичко това идва на фона на едно недобре премерено изказване на френския президент Еманюел Макрон за българските банди в трафика на бежанци в интервю за крайно десен френски вестник. Оказа се, че е грешка в превода.
Но фактите са такива, че вече два открити хладилни камиона носят български номера. Макар, че както показва разследването българите да нямат никаква вина за трафика, сянката пада върху българските банди. Според разследването тирът е регистриран у нас през 2017 г.
същата година е излязъл от България и не се е връщал обратно. Камионът е собственост на компания на ирландска гражданка.
Истината обаче е друга. На 23 октомври в Англия бе открит хладилен камион с българска регистрация. Вътре бяха открити труповете на загинали 39 души. Шофьорът бе ирландец, който бе арестуван, а маршрутът се оказа, че минава през Белгия, по море до Ирландия и след това обратно на изток към Великобритания. 
Шофьорът – 23-годишният Аймън Харисън от Северна Ирландия бе обвинен в многобройни случаи на убийство, конспирация за трафик на хора, конспирация в съдействие на нелегална имиграция и пране на пари. Други двама – 40-годишният Ронан Хюз и брат му Кристофър са издирвани по подозрение за убийство и трафик на хора.
Първоначално се смяташе, че жертвите са китайци. Едва по-късно стана ясно, че са виетнамци, а маршрутът до Западна Европа е далеч по-сложен – през Русия и Германия.
По-късно виетнамските власти арестуваха общо 11 души. Един от тях живеел в Русия, организирал пътуването на хората от Виетнам до Русия, а после незаконното им прекарване до Германия.
Британската полиция дълго време работи по идентификацията на жертвите – 31 мъже и 8 жени
– с помощта на Виетнам, където семейства съобщиха за изчезнали техни близки. ДНК проби за идентификация на жертвите са били предоставени от общо 21 семейства от провинция Нге Ан и от 10 семейства от провинция Ха Тин.
„Въз основа на това, което научаваме от заподозрените, ние ще започнем активно разследване за борба и изкореняване на тези мрежи, които прекарват хората нелегално във Великобритания”, заяви полицейски инспектор пред медиите.
Джамал, млад мъж от Судан, прекарал известно време в Кале, се криел под камиони, за които си мислел, че пътуват към Великобритания и трябвало да скача на магистрали във Франция и Белгия, когато успеел да установи, че го карат в друга посока, разказва Даниъл Трилинг в британския „Гардиън”. Кюрд, успял да стигне до Европа от Иран преди десетилетие, трябвало да гледа как трафикантите, които му предлагали безопасно прехвърляне, пребиват другите мигранти и се чудел кога ли и него ще го сполети същото. Зайнаб, иракчанка, се вмъкнала в хладилен камион във Франция заедно с трите си деца една нощ през есента на 2014 г. Очаквала шофьорът да потегли през Ламанша. Вместо това той си останал на паркинга и изключил вентилацията. Полицията пристигнала тъкмо когато хората около нея започнали да се задушават.
38-те възрастни и един тийнейджър, чиито тела бяха открити в сряда, тепърва трябва да бъдат идентифицирани и да се изяснят подробности за пътуването им, макар на пръв поглед да изглежда, че камионът е дошъл от България. Трагедията припомни и други подобни – 58 мъже и жени бяха открити мъртви в камион в Дувър през 2000 г.
71 разлагащи се тела бяха  изоставени в камион на магистрала в Австрия през 2015 г. 35 мъже, жени и деца бяха намерени, съсипани от хипотермия и остра дехидратация, през 2014 г. на доковете на Тилбъри, пише „Гардиън”.
Авторът Трилинг цитира мащабно проучване на Програмата за развитие на ООН, което показва колко сложни могат да бъдат отговорите – при интервюирани почти 2000 души от Африка,  пристигнали в Европа да търсят работа по най-смъртоносните маршрути в света, над 90% отговарят, че биха го направили отново. Повечето от тях не са избягали от дълбока бедност, а от неравенство и несправедливост, искали са повече от живота. „Време е да разберем, че хората, които страдат на границите ни, не са просто пасивни жертви, а личности, които вземат решения и се опитват да вземат живота си в ръце. Само така ще спрем да се отнасяме към тази тема като към проблем, който бихме искали да пренебрегнем или забравим, и ще започнем да говорим за това как да реорганизираме системата около трафика на хора”, пише британецът.
Българската следа отново започна да свети 10 дни по-късно, когато полицаи в Гърция задържаха отново хладилен камион на автомагистралата до Ксанти, пълен вътре с 41 мигранти, този път афганистанци. Тирът бе пак с българска регистрация. Задържаният шофьор е грузинец. Емигрантите са невредими. Превозното средство най-вероятно е влязло в Гърция от съседна Турция, съобщи Ройтерс. Хладилната система на камиона не е била включена, уточняват гръцките власти. Освен афганистанците в камиона е имало един иранец и един сириец, а шестима от мигрантите били непълнолетни. Полицията съобщи, че осем мигранти от камиона са имали дихателни проблеми, но другите нямали оплаквания.
Накрая историята се потрети – този път като фарс
Румънската полиция проведе мащабна операция за намирането на нов хладилен камион с мигранти. Неизвестен засега човек звъннал на телефона за спешна помощ и съобщил, че на пътя между Тимишоара и Арад открил хладилно ремарке с 8 мъртви вътре мигранти.
Полицейски патрулки и линейки обикаляли района, но не намерили нищо. Разследването показало, че сигналът е дошъл от Сечани в близост до Орцишоара. Все още не е идентифициран авторът на обаждането, който не отговорил на опитите на властите да му позвънят. Полицията го издирва, за да го подведе под отговорност за фалшивия сигнал.
Впрочем българската следа поне веднъж излезе вярна. През август 2015г. в български камион, изоставен на автомагистрала в Австрия, бяха открити телата на 71 мигранти. 4 години по-късно афганистанец – лидер на групата и трима български съучастници, бяха признати за виновни в организиран трафик на хора и непредумишлено убийство  от съда в унгарския град Кечкемет и бяха осъдени да лежат зад решетките доживот. Те отказали да спрат хладилния камион и да отворят вратите, за да влезе въздух, въпреки молбите на хората, натъпкани вътре.

Най-ново

Единична публикация

Избрани