Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът върна на ВСС избора на Гешев

[post-views]
Иван Гешев: Убитият таксиметров шофьор е поредната жертва на агресията и институционалната апатия

geshevПрезидентът Румен Радев обяви, че връща на Висшия съдебен съвет избора на Иван Гешев за главен прокурор и отказа да подпише указ за назначаването му. Сред мотивите на държавния глава са, че изборът на обвинител №1 е от висока обществена значимост, че бъдещият главен прокурор трябва да се ползва от високото обществено доверие и че трябва да има истинско състезание между кандидати, което не се е случило. 
Според президента изборът засяга всеки български гражданин, заради което „трябва да бъдат разсеяни всички съмнения дали назначеният на тази длъжност ще защитава обществения интерес”, правата на гражданите и върховенството на закона. Държавният глава реши да върне процедурата във ВСС точно две седмици, след като Иван Гешев бе избран за главен прокурор с 20 гласа „за” и 4 „против”. Преди президентът да огласи решението си, Съюзът на съдиите в България настоя той да не подписва указа. 
И преди съм заявявал, че очаквам истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор. Издигането на един-единствен кандидат не само я лиши от състезателност, но и отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор, се казва в мотивите на президента. С тези съображения упражнявам правото си по Конституцията и връщам на ВСС предложението за назначаване на г-н Иван Гешев за главен прокурор на Република България, пише държавният глава.

Най-ново

Единична публикация

Избрани