Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бивш военен завод „възкръсна“ като хотел

[post-views]
Бивш военен завод „възкръсна“ като хотел

Успешен пример за „утилизация“ на обект с отпаднала необходимост за армията
davВ процеса на реорганизация и реформиране на армията ни много военни обекти придобиха статут на „обект с отпаднала необходимост“. Един от тях е бившият военен завод в с. Баните, между Смолян и Ардино, в Родопите. Някога според местната легенда тук са се произвеждали  „бомби“, като вероятно става дума за някакъв специфичен, или не чак толкова специфичен вид боеприпаси. В интернет няма информация за този завод, информацията за селото дори е доста оскъдна. 
Село Баните е едно наистина приказно красиво родопско селце, което далеч не е селце, а си е направо цял град, но все пак няма статута на такъв. Онова, с което селото е било известно някога, е именно военният завод, където са работили повечето мъже от населеното място и околностите. Жените пък си изкарвали хляба в шивашки цехове тук. Иначе днес 
селото е известно с минералните си извори
Според местните хора те лекуват предимно циреи, но също така и много други заболявания и наранявания. А минералната вода е тази, която привлича и туристите. 
И така, военният завод вече го няма, но всъщност все още го има, както се оказа на място. Местно предприемчиво семейство се заема със сградата, която вече е с „отпаднала необходимост“ и от административния сектор се ражда прекрасен хотел. Стаите са леко преустроени, преоборудвани и ремонтирани, а пред корпуса, в който някога се е помещавала администрацията на военния завод в с. Баните, днес има голям басейн с хладка вода, по-малък – с топла вода, и открито джакузи. 
Административната сграда на завода е адаптирана успешно за новото си предназначение и се оказва най-големият частен туристически обект в района. 
dav Мястото е наистина уникално
Някога е търсен ефект на естествена защитеност на завода и той е изграден извън селото, на няколко километра. Сградата, която днес е хотел, наднича над хълма като сокол, който всеки момент се готви да полети. А откъм селото се вижда именно това, една сграда, която нощем е осветена и прилича на някакво странно гнездо на върха.
От това място е удобно да се пътува към Ардино, Смолян, както и във всички посоки на Средните Родопи. Недалеч е и Широка лъка, а възможностите за активен и динамичен туризъм са наистина невероятни. 
Някога военният завод е пустеел така, както днес все още пустеят някои от производствените халета и помощни сгради. Днес обаче те се ползват за складове и има денонощна охрана, която върши работа и за складовете, и за хотела. Инфраструктурата, която, както се очаква, е специфична, и е така преустроена, че днес нито хотелът пречи на складовия район, нито пък складовете пречат на почивката на туристите в хотелската част. 
Това е един успешен пример как военен обект с отпаднала необходимост за армията е „утилизиран“ по много ефектен начин и продължава да дава работа на местни жители. Някога местните са били доволни от това, да имат работа наблизо, именно във военния завод. Днес, когато заводът вече го няма, неговата трансформация отново дава хляб на местни жители, които работят в хотела и в ресторанта към него като администратори, камериерки, готвачи, общи работници по СПА зоната, градинари и др. 

По пътя на минералната вода
Когато сградите на бившия военен завод са продадени и възниква идеята за преоборудването на административната сграда в хотел, се появява въпросът: Какво ще привлече хората тук? 
И така предприемачите си задават този въпрос, но в същото време са наясно, че за да привлекат туристи, трябва да направят нещо уникално, а именно – да докарат минералната вода до върха, където се намира заводът/хотелът. За целта се изгражда специален водопровод и съответните изпомпващи съоръжения, посредством които минералната вода от селото в низината бива качвана горе, за да захрани СПА комплекса. 
Хората от селото споделят, че никой не е бил против процеса на преориентиране на част от сградите на военния завод от специфични дейности за армията към туризма. Това за тях е начин да се популяризира селото им и природните дадености, с които то разполага – уникалната минерална вода, известна по тези земи още от римско време. 
Днес старата градска баня за съжаление не работи, не работи, както и основният плувен комплекс в с. Баните. Единствено санаториумът и някои частни къщи предлагат вани с лековитата минерална вода, а най-луксозното място, разбира се, е на върха край селото, в хотела – бивш военен завод за „бомби“. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани