Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Верни“ наблюдава 130 кораба в Средиземно море

[post-views]

MEDEX (4)На 5 ноември 2019 г. приключи участието на фрегата „Верни” в операцията на НАТО в Средиземно море Sea Guardian, съобщиха от ВМС. По време на участието си фрегатата наблюдава 130 кораба, установи комуникация и разпита 38 кораба от търговския трафик, опозна над 482 въздушни цели, повечето от които бяха цивилни.
В рамките на операцията „Верни” изпълни поставените задачи по наблюдение на надводната обстановка. На 31 октомври 2019 г. тактическата група проведе медицинско учение MEDEX CRYSTAL SEA 2019 съвместно с ВМС на Израел. Екипажът на „Верни” е участвал в учението със симулация на пострадал военнослужещ по време на корабно бойно учение „Борба за живучест” – пожар на борда на кораба. След подаден сигнал към флагмана на тактическата група фрегата „Наваринон” от ВМС на Гърция, екип от военна болница в гр. Хайфа, Израел, е пристигнал с бързоходен патрулен катер и е оказал специализирана медицинска помощ. По-късно през същия ден от командването на военноморския компонент на НАТО (MARCOM) е получено писмо с благодарност към командването и екипажа на фрегата „Верни”, в което бе дадена висока оценка за действията по време на учението. 
BORDING GRUPA (3)Едновременно с това са проведени корабни бойни учения по „Борба за живучест”, включващи борба с пожари и взривове, учения по използване на оръжието по въздушен, подводен и надводен противник, практически занятия по отработване на различни разписания, както и тренировки по приемане и предаване на товари на ход. Групата за проверка на кораби от екипажа на „Верни” е провела тренировка и съвместно с групата от Морския специален разузнавателен отряд е изпълнила практически стрелби по морска цел с картечници и леко стрелково оръжие. 
От 4 до 6 ноември фрегатите „Верни”, „Наваринон” и „Реджеле Фердинанд” от ВМС на Румъния застанаха в пристанище Хайфа, където се проведе разбор на участието им в операцията. От 9 до 20 ноември 2019 г. „Верни” ще се включи в националното военноморско учение на ВМС на Турция с международно участие DOGU AKDENIZ 19.  

Най-ново

Виж още

Избрани