Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

И бебето Сияна почете великия си дядо

[post-views]
И бебето Сияна почете великия си дядо

Евгени Генов

Под патронажа на президента честваха 150 г. от рождението на полковник Васил Златаров, първият командир на ВВС
DSC03778Седеммесечната Сияна, прапраправнучка на полковник Васил Златаров, първият командир на родните ВВС, бе голямата изненада на тържественото откриване на мемориалната плоча на дядо й на столичната улица „Цар Иван Асен II” №30. Доведе я майка й Даниела Карагитлиева, която пък е праправнучка на великия българин. Майка и дъщеря събраха изумените погледите на мнозинството, дошло да почете 150-годишнината от рождението на този изключителен военен деец и пълководец. На този адрес преди повече от век се е намирала родната къща на талантливия авиатор. Три години след кончината му през 1932 г. тя е бутната и построена кооперация.  
На входа й сега е поставена паметна плоча по повод годишнината. Честванията на героя са под патронажа на президента Румен Радев и са организирани от Българската авиационна асоциация със съдействието на Министерството на отбраната и ВВС. „Полковник Златаров е първият в света командир от такъв висок ранг, който участва в бойни действия над въздушното пространство на територията на противника” – каза в словото си председателят на асоциацията инж. Ангел Георгиев, полковник от резерва. Златаров е бил невероятен ерудит, талант, всестранно развита личност. Владеел е 4 езика, интересувал се е много от художествена литература, рисувал е. Лично е ремонтирал повредени самолети. „Той е величина от световен мащаб. България може само да се гордее с такъв син!” – подчерта г-н Георгиев. 
Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков определи полковник Златаров като един изключителен българин, достоен офицер, като дръзка и харизматична личност. „За мен е чест да продължа неговото дело като първи командир на българските ВВС” – увери генерал-майор Цанко Стойков. 
На тържеството за откриването на паметната плоча дойдоха воини от столичния гарнизон, ветерани, запасни чинове, военни аташета, граждани. Тук бе командването на ВВС, дойдоха и генерал-майор Иван Лалов, заместник-командващ на съвместното командване на силите, бригаден генерал Васил Лазаров, съветник по военната сигурност на президента, генерал от запаса Златан Стойков, председател на СОСЗР, и др. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани