Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Край Битоля почетохме паметта на загиналите български воини

[post-views]
Край Битоля почетохме паметта на загиналите  български воини

Спирдон СПИРДОНОВ

Взехме пръст от Завоя на Черна за паметника в с. Драгойново, Първомайско
1-2Във Военното гробище край с. Цапари, Република Северна Македония, лежат костите на 196 български воини от 15-и Ломски пехотен полк и 3-ти Бдински пехотен полк, загинали преди повече от сто години за Майка България. Тези мъже показаха как се служи на Родината и как се мре за нея. И на тази Архангелова (Мъжка) задушница група родолюбиви българи посетихме това свято място, което се намира само на няколко километра от Битоля. Да, същата Битоля, която е неизменна част от романтичната ни история.
Групата се водеше от заместник-министъра на отбраната ген. Атанас Запрянов. Дойдоха военните дипломати, акредитирани в Скопие, на САЩ, Сърбия, Италия, Унгария и Турция, както и началникът на канцеларията на НАТО в Скопие полковник Зоран Янкович и неговият заместник полковник Емил Шипочки. 
Присъствието на военни аташета на други страни е един изключително важен европейски жест
и израз, че не делим загиналите войници на нации и фронтове, каза в словото си заместник-министър Запрянов. Войниците, които са отдали живота си, отбеляза той, са герои на съответните народи и заслужават нашето уважение. За мен е чест да бъда тук, каза посланикът ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов. Ние, подчерта той, почитаме паметта на всички български воини, загинали през последните 14 века. Именно тази почит към жертвите ни показва колко важен е мирът и колко е важно да го пазим, посочи посланикът. Тук, на Архангелова задушница, се покланяме пред подвига и саможертвата на всички български войници и офицери, загубили живота си в името на България, отбеляза генералният ни консул в Битоля Димитър Иванов. За да останат войните в миналото, допълни той, е необходимо да работим още по-усърдно и да подпомагаме нашите приятели от Република Северна Македония и Западните Балкани за пълноправно членство в ЕС, което ще даде възможност за мир и просперитет на народите ни.
Във възпоминателното тържество, което се проведе под ръководството на Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“, участваха още представителят на община Битоля Владко Серовски, военният ни аташе в Скопие подполковник Пламен Николов и неговият заместник майор Росен Янев, полковник от запаса Петър Пандурски – заместник-председател на Съюза на ветераните от войните на България, и ген. Стоян Топалов – член на ръководството на Съюза, полковник от запаса Любен Миланов – заместник-председател на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, полковник от запаса Младен Младенов от Столичната организация на СОСЗР, представители на Културния център „Иван Михайлов“ от Битоля и на Сдружение „Братство хайдути“, както и много други граждани от Република Северна Македония и Република България.1-1
Всички почетохме с едноминутно мълчание и свеждане на глави загиналите български воини. Поднесени бяха венци и цветя от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, началника на отбраната генерал Андрей Боцев, от посолството ни в Скопие, от военните аташета, от Съюза на ветераните от войните на България, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, СОСЗР и от всички останали участници. 
В църквата „Св. Георги“ на селото, в чийто двор са единствените запазени седем паметника на загинали български офицери, бе отслужена панихида. Отец Горан благослови икона „Свети Георги“, която бе подарена на църквата от Съюза на ветераните от войните на България. Иконата връчиха полк. Петър Пандурски, ген. Атанас Запрянов и ген. Стоян Топалов.  
През Първата световна война 
Цапари е на фронтовата линия. През 2004 г. гробището в селото стана първото официално признато българско военно гробище на територията на Република Македония. Вълнението беше много голямо, спомни си полк. Младен Младенов, който тогава е бил военен аташе. Бе почетена паметта на Лука Станчев, който е с големи заслуги за възстановяване на гробището.
Венци и цветя на днешната Архангелова или войнишка задушница полагаме на всички военни паметници в Република Северна Македония, каза посланикът ни Ангел Ангелов. 
Предишния ден заместник-министър Запрянов взе пръст от Завоя на Черна при с. Скочивир в Република Северна Македония, където през Първата световна война българската войска проявява чудеса от героизъм
Той припомни, че неговите съселяни от Драгойново, Първомайско, са се сражавали в състава на Осма Тунджанска дивизия. Решихме, каза ген. Запрянов, да изградим паметник на 87 души, загинали от нашето малко село. Затова, отбeляза той, взехме пръст от брега на р. Черна, където са проливали кръвта си всички български воини, включително и моите съселяни. Проектът е изготвен, финансирането е от правителството, очаква се на 6 май следващата година паметникът да бъде открит. Там ще бъде поставена както тази пръст, така и друга, взета от Добруджанския фронт. Преди това бяха положиха венци и цветя на Паметника на загиналите воини в Първата световна война до с. Брод, община Новаци, който е открит през миналата година.  

Най-ново

Единична публикация

Избрани