Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Поетесата Станка Пенчева – сливенка докрай

[post-views]
Поетесата Станка Пенчева – сливенка докрай

STANKA_PENCHEVA====Валерия андреева
Сливенската библиотека „Сава Доброплодни“с директор Росица Петрова, отбеляза с няколко изяви 90-годишнината от рождението на Станка Пенчева – поетеса, превърнала в основен свой мотив обичта във всички нейни проявления. Животът й преминава в София, но е родена в Сливен и посвещава доста страници в поезия и проза на родния край. 
Станка Пенчева е автор на десетки стихосбирки, на книги с публицистика и проза. Отличена  е с много награди – държавни и литературни, сред които – орден „Кирил и Методий“ – първа степен.
Излезлият тази година библиографски указател „Станка Пенчева” представя в максимална пълнота всички публикации от и за  поетесата и е съставен от д-р Росица Петрова-Василева, Галя Чолакова и Росица Иванова. Новият документален филм „Станка Пенчева – сливенка докрай”  е създаден по идея на д-р Р. Петрова-Василева и продуциран от регионалната библиотека ”Сава Доброплодни”. А творческата вечер, посветена на поетесата, препълни камерната зала на Драматичния театър в Сливен. Своя емоционален принос имаха струнен квартет „VIVA”, участието на актрисата и режисьор Бойка Велкова и топлите думи на Радина Цачева – дъщеря на поетесата.

Най-ново

Единична публикация

Избрани