Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ево Моралес получи политическо убежище: Подалият оставка боливийски президент отиде в Мексико

[post-views]
Ево Моралес получи политическо убежище: Подалият оставка боливийски президент отиде в Мексико

Bolivia - protestiПрезидентът на Боливия в оставка Ево Моралес отпътува за Мексико на борда на правителствен самолет, приемайки предложеното му политическо убежище. Само ден по-рано държавният глава беше принуден да напусне поста си след намесата на боливийската армия в масовите протести, обхванали в страната.

В социалните мрежи Ево Моралес заяви, че с болка напуска Боливия, но се зарече да се върне с повече сила и енергия. На изпроводяк той предупреди военните да „не цапат ръцете си с кръвта на народа“. За повече от 13 години на власт никога не съм искал от армията да репресира хората, подчерта президентът в оставка и призова за незабавно прекратяване на насилието.

Междувременно въоръжените сили заляха улиците на столицата и по заповед на командването редом с полицията се включиха в разпръскването на тълпите протестиращи. Повече от 20 души бяха ранени в сблъсъците между органите на реда и поддръжниците на държавния глава.

Припомняме, че масовото недоволство в Боливия започна преди няколко седмици, след оповестяването на резултата от президентските избори в страната, убедително спечелени от Моралес още на първи тур. Хиляди демонстранти излязоха по улиците с искане за оставка на държавния глава, когото обвиниха в манипулация на вота.

От върховете на властта се чуха призиви за успокояване на ситуацията след постигането на целта, а освободеният президентски пост ще бъде зает временно от заместник-председателя на Сената Жанин Анез.

В очертаващите се нови избори в Боливия САЩ нямат предпочитан кандидат, заявиха от Белия дом. Президентът Доналд Тръмп нарече падането на Моралес „значим момент за демокрацията“ и подчерта, че събитията в Ла Пас изпращат ясен сигнал към незаконните режими във Венецуела и Никарагуа.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани