Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Чудесна среща“ в Белия дом: Тръмп и Ердоган не успяха да изгладят различията

[post-views]
„Чудесна среща“ в Белия дом: Тръмп и Ердоган не успяха да изгладят различията

donaldПрезидентите на САЩ и Турция Доналд Тръмп и Реджеп  Ердоган не успяха да изгладят различията си по време на срещата си в Белия дом. Двамата лидери обсъдиха обтегнатите отношения между двете страни, без обаче да постигнат съгласие по конкретни действия, за това как да тушират напрежението между тях.

Отношенията между двете натовски държави от месеци са в една от най-ниските си точки. Основната причината за това стана решението на Турция да се закупи руската противовъздушна система С-400, което принуди САЩ да изключат страната от модерната си програма за изтребители последно поколение F-35.

Търканията се задълбочиха допълнително, след решението на Турция да започне мащабна военна операция в Северна Сирия, която беше изцяло насочена срещу Кюрдските милиции, които подпомагани от САЩ, изиграха ключова роля в разгрома на терористичното движение ИДИЛ.

Припомням, че малко след началото на операцията американския президент Доналд Тръмп заплаши цитирам да „заличи турската икономика“, като изпрати писмо до турския си колега Реджеп Ердоган,  в което го призова да не бъде глупак.

Дали двете страни ще могат да отворят нова страница в отношенията си ще стане ясно идните месеци, като задачата ще падне върху първите дипломати на двете страни Държавният секретар на САЩ Майк Помпео и турският външен министър Мевлют Чавушоглу, се казва в официалното съобщение след срещата.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани