Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Воини почетоха подвига на сливнишките герои

[post-views]
Воини почетоха подвига на сливнишките герои

IMG_6778За поредна година военнослужещи и цивилни служители от Сухопътни войски се събраха пред Паметника на капитаните в Сливница, за да склонят глава пред подвига на българските офицери, под чието командване Българската армия разбива сръбската войска и дава шанс на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Именно оттук по традиция беше поставено и началото на похода на Командването на Сухопътните войски по стъпките на сливнишките герои, посветен на Празника на войските – 19 ноември, както и 134-тата годишнина от Сръбско-българската война. 

Походът на Командването на Сухопътните войски традиционно се проведе по маршрута: Паметникът на капитаните, Паметникът на героите на Сливница в центъра на града, Пантеонът на загиналите в Сръбско-българската война край с. Гургулят. На всяко едно от тези емблематични места по пътя на похода, свързани с нашата героична история, с кратки церемонии беше почетена паметта на загиналите в Сръбско-българската война български офицери, подофицери и войници. В похода участие взеха командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов, заместникът му бригаден генерал Валери Цолов, началникът на щаба на СВ бригаден генерал Николай Караиванов, офицери и сержанти, както и цивилни служители, а също и представители на Центъра за документално осигуряване. В различните прояви участваха и кметът на община Сливница Васко Стоилков, представители на местната власт, генерали и офицери от запаса, представители на подофицерско дружество „Гургулят – потомци“, гости и жители на гр. Сливница и селата, през които премина походът. 
IMG_6794Професор Тодор Петров от Националния военноисторически музей разказа за водените през войната боеве и описа накратко историята на построяването на различните паметници, пред които участващите в похода се поклониха и поднесоха венци и цветя. 
Походът завърши пред пантеона на загиналите в Сръбско-българската война край с. Гургулят, където всички участници имаха възможност да обядват и да вкусят от традиционната войнишка боб-чорба, която винаги е била най-вкусният и вълнуващ момент от тези мероприятия, защото всеки, който е служил, независимо като войник, сержант или офицер, може да си припомни годините в казармата. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани