Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Войската е на почит в града на стоте войводи

[post-views]
Войската е на почит в града на стоте войводи

 Валерия ТОДОРОВА

3В празник за Сливен се превърна информационната кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник”. Събитието започна на емблематичния за сливналии площад „Хаджи Димитър” и продължи и във вечерните часове на 8 ноември. Стотици младежи от града и съседните общини получиха информация за професията на войника, условията за кандидатстване, социалния статут на военнослужещия. Хора от всички възрасти проявиха изключителен интерес, изразиха симпатия и обич към своята армия, която продължава да е символ на чест, храброст, доблест и в същото време е 
важна част от българската държавност
От значение бе и присъствието в този ден на изпълняващия длъжността кмет на Сливен Румен Иванов и заместник- областният управител Камен Костов. Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов поздравиха присъстващите, срещнаха се с журналисти и граждани.
„Отчитаме по-висок интерес към Българската армия. В сравнение с миналата година през 2019 г. имаме повече кандидати за служба”, каза заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев пред журналисти. Родолюбие и патриотизъм в действие е да служиш на Родината и на обществото, изтъкна той.
Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, който е роден и служил в Сливен, отбеляза: „Сливен е град с армейски традиции и това личи по масовостта, с която хората дойдоха на площада. Наред с многото социални предимства службата в Българската армия има едно от най-важните нематериални предимства и това е чувството, че изпълняваш дълга си към Родината, принадлежиш към един здрав и сплотен колектив, отговаряш за сигурността на страната си, защитаваш я”.
Интерес предизвикаха военната техника и образците въоръжение от Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) – Сливен, чийто командир е полковник Любомир Вачев. Специално внимание бе отделено на включените в статичния показ танк Т-72, 122-мм самоходна гаубица 2С-1, лек автомобил с повишена проходимост „Мерцедес G 270 CDI”, товарен автомобил с повишена проходимост „Мерцедес Актрос 1832А”, 7,62-мм автомат АК-47 М1 с 40-мм подцевен гранатомет „Кастьор”, 7,62-мм снайперова винтовка „Драгунов”, 7,62 х 51 снайперова карабина H&K MSG 90А1, 7,62-мм автомат „Калашников” АК, 9-мм пистолет „Макаров”, 7,62-мм картечница „ПК”, ръчен противотанков гранатомет РПГ-7. 
Погледите на присъстващите привлякоха пилотен автомобил KIA, 
пясъчна котка (SAND CAT) – командирска 1
пясъчна котка (SAND CAT) – с дистанционно управляема куполна картечница, пистолет SIG SAUER, мобилна криминална лаборатория, биометричен скенер.
Впечатляващ бе и динамичният показ на Регионална служба „Военна полиция” – Сливен, които демонстрираха действия при охрана на високопоставени лица и адекватна защита при нападение от терористи. 
Информационните щандове щедро предоставяха подробности за военната професия. Имаше подходящо време и за изпълненията на Военния духов оркестър на ЦПС под диригентството на капитан Калин Гемеджиев. Препратка към моменти от военната ни история направиха регионален клуб „Хаджи Димитър” към Национално дружество „Традиция” и клуб „Родолюбие” чрез показаните униформени облекла, нагръдни знаци, историческо оръжие и военни символи.
Силен и въздействащ поздрав за жителите на Сливен бе концертът във Военен клуб – Сливен. Представителният ансамбъл на Въоръжените сили и Гвардейският представителен духов оркестър винаги са намирали в Сливен публика, която е щедра на симпатии и аплодисменти. Сегашният техен спектакъл за пореден път докосна сърцата на хората. 
Изпълненията на формации към Военен клуб 
– Сливен, направиха усещането за празник още по-пълно.
Свои думи за Българската армия споделиха учениците от 11 и 12 клас на г-жа Маргарита Гиргинова, която преподава български език и литература в СУ „П. К. Яворов” – Сливен.
Камен Въндев, индивидуална форма+ на обучение: „За мен българските войници са защитниците на народа. Това са хората, които са готови на всичко за доброто на родината ни. Те винаги са били храбри.”
Петър Бурлаков: „Българската армия защитава независимостта на България. В нея служат хора, които са решени да служат на народа си.”
Богомила Райкова: „В Българската армия хората са смели. Българските воини са силни и преодоляват всеки проблем.”
Йордан Христов: „Да си част от БА е чест. Там се учиш на ред и дисциплина. Там възмъжаваш.”
Веселин Ангелов: „За мен лично момчетата стават сериозни мъже в армията. Ред и дисциплина са синоними на Българска армия. Тя служи на България. Българската армия е защитник на родината ни.”

Сбъдната мечта

От година и половина те са в редовете на Българската армия. И за двамата това е сбъдната мечта. Дошли са на площад „Хаджи Димитър” след края на работния ден в цивилни дрехи. Част от множеството са. Застанали са рамо до рамо и в близост до танк Т-72. Поздравяват ме и изчакват да ги разпозная, да си припомня тяхното успешно представяне на Огневи комплекс „Батмиш” през миналата есен. За пореден път споделят, че са доволни от избрания професионален път, горди са, че са танкисти. 
Редник Тодор Вълков е на 25 г. и е механик-водач. Харесва му, че е част от един сплотен колектив, който се основава на добър ред и дисциплина. 
Редник Стоян Марулков е на 28 г. и е мерач на танк. Приема влизането си в редовете на армията като голямо свое постижение, като осъществяване на голяма своя мечта. 
Двамата са част от един танков екипаж и са в 3-та танкова рота на 61-ви танков батальон на ЦПС. Още са под впечатление на тактическото батальонно учение „Стоманен щит”, в което участваха през този октомври на УП „Ново село”, готови са и за всяко ново предизвикателство, което службата в Българската армия носи. А да присъстват на кампанията „Бъди войник” е част от една специална емоция, в която има гордост и удовлетворение от постигнатото дотук.
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани