Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Майстори на тоталната мобилност

[post-views]
Майстори на тоталната мобилност

Навършиха се 112 години от създаването на военнотранспортните органи

2b„Сред приемането на България в НАТО военнотранспортните формирования бяха изправени пред нови предизвикателства и задачи, бяха им поставени по-високи изисквания по отношение на тяхната оперативна съвместимост, знания и умения за работа в многонационална среда. Увеличеният брой на задачите, които изпълняват на летища, пристанища, жп гари, ГКПП-та, изискват поддържането на постоянна готовност и висока мобилност по всяко време на денонощието и всякакви метеорологични условия в празнични и почивни дни.”
Това каза в своето приветствие от сцената на Централния военен клуб командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров по случай 12 ноември – Ден на военнотранспортните органи на БА, и 112-ата годишнина от тяхното създаване.
„Под ръководството на СКС военнотранспортните органи осигуриха всички национални и международни учения както в страната, така и в чужбина. Като такива можем да отбележим Cyber Guardian, където бяха обработени 657 транспортни средства и 1600 души личен състав; „Шабла” – 74 транспортни средства и 249 души л. с.; Black see Block Regional Exercise – 431 транспорта и 1655 л. с.; в митническия и граничния контрол при изпращането и посрещането на нашите военнослужещи, участващи в българските контингенти зад граница в Босна, Косово, Мали”, каза още генерал-лейтенант Тодоров и изрази своето и на ръководството на СКС задоволство от извършената работа от 30-и отряд за контрол на придвижването. От името на ветераните слово произнесе полковник о. з. Петър Киров. По време на официалната част с предметни награди и грамоти бяха отличени военнослужещи от СКС за проявени висок професионализъм, инициативност и отговорност през изминалата година.
 

2aНяма занятие или учение без тях

Военнотранспортните органи са сформирани в трудните години, когато се създава Българската земска войска. Оттогава те са изминали дълъг и труден път на развитие. Без тях не преминава занятие, учение или придвижване на войските и силите. 
Началото е поставено на 12 ноември 1907 г., когато със Заповед № 446 по военното ведомство се извършват промени в Щаба на армията, а с Указ № 190 от 31 декември същата година княз Фердинанд утвърждава новия Закон за устройството на въоръжените сили на Княжество България. С него се разкрива нова секция – „Военни съобщения” (ВОСО). Тази организационна структура съществува 85 г. в Българската армия. През февруари 1992 г. наименованието се променя на Военнотранспортни органи на БА. От 01.09.2005 г. се създават нови структури на военнотранспортните органи – Щаб и групи за контрол на придвижването. От 01.12.2018 г. щабът е преструктуриран в 30-и отряд за контрол на придвижването и е създадено ново формирование – Център за поддръжка на конвои.
Днес Военнотранспортните органи на БА се състоят от четири групи за контрол на придвижването и 
Център за поддръжка на конвои
(ЦПК), подчинени на 30-и отряд за контрол на придвижването, който е част от Съвместното командване на силите (СКС).  Отрядът, Центърът и една от групите са дислоцирани в София, другите три групи са в Пловдив, Горна Оряховица и Бургас. Има три изнесени секции, дислоцирани в Русе, Варна и на полигон „Ново село“. 
Отрядът за контрол на придвижването, групите за контрол на придвижването и центърът за поддръжка на конвои са декларирани по пакета „Цели за способности-2017“. В БА няма други формирования, изпълняващи задачи по планиране, координиране и контрол на придвижването на национални и съюзнически контингенти на територията на страната, с готовност за изпълняване на същите в театъра на операциите като част от силите за отговор на НАТО.
Като част от състава на отряда за контрол на придвижването е изграден „Център за контрол на придвижването”, а считано от 01.06.2008 г. „Националния координационен център за логистична подкрепа” (НКЦЛП) е част от щаба за контрол на придвижването и 
изпълняват ролята на „Точка за контакт“
със страните, членуващи в Комитета на националните териториални командири, за съгласуване на дейности по поддръжка от страната домакин (ПСД). 
Основен акцент на тяхната дейност е оперативната съвместимост, а също така и придобиването на знания и опит в многонационална среда. Участието в мисии зад граница продължава. Старши сержант Веселин Златанов приключи успешно участието си в многонационалното интегрирано логистично формирование за контрол на придвижването (MovCon MILU). От края на септември майор Антон Димов и капитан Найден Славков изпълняваха задълженията си като „специалист по контрол на придвижването“ и „планиращ офицер по логистика“ в щаба на операцията на ЕС в Босна и Херцеговина АЛТЕА. В края на 2018 г. личен състав от групата за контрол на придвижването в Горна Оряховица активно участва в реалното осигуряване на транспортите при развръщането и изтеглянето на участниците в най-голямото учение на НАТО TRIDENT JUNCTURE. През 2019 г., военнослужещи от отряда и групите за контрол на придвижването взеха участие в най-голямото логистично учение CAPABLE LOGISTICIAN 19 в Полша. По време на учението Black Sea/Balkan regional exercises 19 (BS/BRE) бяха командировани двама офицери в състава на сформирания за първи път REGIONAL MOVEMENT CONTROL CENTER (RMCC) в Кайзерслаутерн, Германия, където изпълняваха задачи по координиране и контрол на всички придвижвания по време на учението 
на територията на почти цяла Европа
Увеличи се броят на многонационалните учения с участие на сили и средства на страните от Алианса на територията на България. През тази година бяха осигурени множество учения и съвместни подготовки у нас, като: Air policing mission, RHODOPE-19, NAPLES BLUEPRINT, STRIKE BACK, SABER GUARDIAN, BEYOND HORIZON, SHABLA 19, STRKE BACK 19, TROJAN FOOTPRINT 19, SWIFT RESPONSE 19 и други. Основен проблем пред военнотранспортните органи е недостатъчната кадрова осигуреност, породена от ниската цялостна окомплектованост в БА и необходимостта от добра чуждоезикова подготовка. Въпреки това формированията могат да се похвалят с добре подготвени, квалифицирани и мотивирани кадри, които изпълняват задълженията си в пълен обем. (БА)

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани