Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
НАТО на кино

vms-natoВече можем да прелистим визуално 70-годишната история на НАТО чрез наскоро дигитализираната колекция от документални филми на НАТО, които са депозирани в IWM Film. Това е филмовият раздел на Имперския военен музей на Великобритания.
По случай предстоящото тържествено отбелязване на 70-ата годишнина на Алианса е създаден мащабен проект, който предвижда да бъдат прегледани 2000 заглавия на документални филми, които да бъдат дигитализирани и лицензирани чрез IWM Film. Този проект е част от изключителното глобално партньорство за лицензиране и дистрибуция между IWM и НАТО. Колекцията включва приблизително 350 часа филмов материал, създаден от края на 40-те до 90-те години на миналия век. Филмите са цветни и черно-бели. Предоставяйки уникален поглед върху епохата на Студената война, ранните филми показват стремежа на НАТО да се създаде икономическа, политическа и военна стабилност в Европа след Втората световна война. По-късните филми са направени да насърчават международното единство и концепциите за споделяне на мира и сигурността.  

Като скъпоценни камъни в колекцията блестят изключителните цветни кадри от разделения Берлин през 60-те години, създаден от един от най-добрите natoевропейски документалисти по онова време – британският режисьор Хъмфри Дженингс. За него филмовият критик и режисьор Линдзи Адерсън казва, че е „единственият поет, който британското кино все още продуцира“. В колекцията от 2000 заглавия има и други бисери като документалната лента за подписването на Северноатлантическия договор във Вашингтон през април 1949 г., намесата на НАТО във войната в Босна между 1992 и 1995 г., както и филма за това, как работи Алиансът.  IWM притежава изключителното световно право да използва цифровизираната филмова колекция на НАТО. Подразделите в колекцията 2-2включват филми за Плана „Маршал“ (1949–1954 г.), Историята на SHAPE (1944–1964 г.), Документални филми на НАТО (1952–1990 г.) и Колекция от дневници на НАТО (1965–1994 г.).”
„Дигитализацията на тази важна колекция е резултат от четиригодишните усилия на специализиран екип за пресяване, сортиране и каталогизиране на близо 17 000 филмови ролки, първоначално депозирани в IWM от НАТО. Работата не само доведе до създаването на висококачествени файлове за цифров достъп до филмите, но също така улесни съхраняването на оригинални творби на истински майстори в киното в подходящи архивни условия, позволяващи дългосрочното им запазване”. Това заявява Дейвид Уолш, консултант по дигитални архиви в IWM.
А ето какво казва д-р Инеке Десерно, ръководител на архивите на НАТО от 2010 г. Преди това Инеке е управлявала архиви в ООН, в Световната здравна организация и Световния олимпийски комитет:
„Тази колекция от филми е много своевременна и достъпна. Днес има толкова много неща, върху които да размислим, като тръгнем още от началото на дългата история на трансатлантическата връзка. Материалите, дигитализирани от IWM, показват някои от ключовите моменти във времето, с много редки кадри, които разказват историята на съюза пред света. 
Алиансът е благодарен за безценната експертиза на IWM, която помогна да се запази тази важна колекция и да бъде предоставена на разположение на новото поколение разказвачи, които ще споделят историята на НАТО за бъдещето.”
През декември тази година лидерите на 29-те държави – членки на НАТО, се събират в Лондон, за да отбележат забележителните 70 години, откакто президентът Хари Труман подписа Северноатлантическия договор.

В талвега на Студената война
Първата част от документалния филм „НАТО днес“ се занимава със структурата на Алианса, с главната квартира в Брюксел и различните комитети. Направена е  разходка през йерархията и командната структура на НАТО, включително при Върховния главнокомандващ в Европа (SACEUR), Съюзното командване на Европа Мобилни сили (ACE), Върховното командване на Съюзниците в Атлантическия океан (SACLANT), Съюзните сили за Южна Европа (AFSOUTH) и Съюзните сили за Централна Европа (AFCENT).
Представянето на „Ударния атлантически флот“ подчертава колективните способности за отбрана на държавите от НАТО. Основната роля на този комбиниран многонационален флот е да защитава уязвимото търговско корабоплаване в Атлантическия океан и най-важните индустриални пристанища като Хамбург. Такава роля се изпълнява и от кораби на Великобритания, Белгия, Холандия и Германия в Ламанша. Във филма е използвана анимация за детайлизиране на трите основни фази в развитието на Студената война до средата на 70-те години. Прави се пряко сравнение на военните способности на НАТО и Варшавския договор, обхващащи ядрения арсенал и военноморските сили. 
Показва се ракетен крайцер от клас „Кара“ и се използва като пример за значителна заплаха от страна на съветския флот. Подводницата „Делта“, която е „пет години преди американската си колежка“, поставя под въпрос съветските намерения, имайки предвид заявлението, че „Русия няма жизненоважни морски пътища за защита“.
Следва продължителен анализ на съветските въоръжени сили, който включва и изтребителите: МиГ-23, МиГ-21, МиГ-25, Су-17 и Су-24. Филмът показва как Съветският съюз демонстрира войски и техника на парада за 60-годишнината от Октомврийската революция и съветските лидери, които го наблюдават.
Преминавайки към стратегическите ядрени оръжия, лентата използва отново анимация, като се подчертава, че НАТО няма да употреби ядреното оръжие като агресор, но ще продължи да го използва като възпиращо средство. Акцентира се и върху усилията на НАТО за ограничаване на ядрените оръжия.
Съществуващите пропасти между Изтока и Запада, както са изобразени от кули и бодлива тел около Берлинската стена, все пак демонстрират, че за жалост тези пропасти нарастват, а не намаляват. Филмът завършва с размисъл върху западните ценности, илюстрирани от сцени на плаж в Южна Франция. На финала са показани и кадри от границата между ФРГ и ГДР.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани